Етгар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Етгар
Народився невідомо
Помер бл. 828
Національність хорутанин
Титул князь
Термін 820828 роки
Попередник Стоймир
Наступник скасовано
Конфесія католицтво

Етгар (*Etgar, д/н — бл.828) — князь Карантанії (Хорутанії) у 820828 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про походження немає відомостей. Був сином знатного хорутанина і представниці франкської або баварської знаті. Тому мав франкське ім'я Етгар. За іншими відомостями міг отримати таке ім'я в ході онімечення хорутанської знаті.

Після загибелі князя Стоймира, франки звели на княжий трон Етгара. Останній став вірним васалом імператора Людовика I Благочестивого. За його панування відбувається перехід Карантанії під повний контроль франків. У 822 році з'являється перший франкський феод у князівстві. В подальшому кількість баварської та франкської знаті зростає.

Можливо Етгар брав участь у війні з булгарським каганом Омуртагом 827 року, який зумів підкорити значну частину Паннонської Хорватії, й річкою Дравою вдерся до Карантанії. Франки і хорутани відбили напад булгар. Того ж або 828 року Етгар помер. Скориставшись ситуацією, франкський імператор остаточно ліквідував самостійність князівства. На його місті утворив три маркграфства: Карантанську, Крайна та Подравську. З цього моменту хорутанами стали правити німецькі династії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Grafenauer Bogo (2000). Karantanija: Izbrane razprave in članki. Ljubljana, Slovenska matica.