Жуковський (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жуковський
рос. Жуковский
Жанр біографічний
історичний
Режисер Всеволод Пудовкін
Дмитро Васильєв
Сценарист Анатолій Гранберг
У головних
ролях
Юрій Юровський
Ілля Судаков
Оператор Анатолій Головня
Тамара Лобова
Композитор Віссаріон Шебалін
Художник Арнольд Вайсфельд
А. Гончаров
Василь Ковригін
Кінокомпанія "Мосфільм"
Тривалість 83 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1950
IMDb ID 0042959

«Жуко́вський» (рос. «Жуковский») — радянський кольоровий художній фільм-біографія 1950 року про «батька російської авіації» М. Є. Жуковського. На V Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах (1950) картині присуджено премію за видатну режисуру.

Сюжет[ред. | ред. код]

Про життя й діяльність видатного вченого, основоположника сучасної аеродинаміки Миколи Єгоровича Жуковського. На світанку авіації, коли багато авіаторів гинуло через недосконалість літальних апаратів, досліди Жуковського здавалися надзвичайно ризикованими. Але вчений знайшов відважного союзника — військового льотчика Петра Нестерова, який уперше в світі виконав відому «мертву петлю», яку часто називають «петлею Нестерова».

Микола Єгорович заклав основи сучасної аеродинаміки й виконав розрахунки, завдяки яким удалося побудувати безпечну конструкцію повітроплавного апарата. У бесіді Д. І. Менделєєва і Жуковського, Дмитро Іванович ділиться спогадами якогось солдата, який нібито особисто спостерігав успішні випробування літака Можайського. Царський уряд Росії відмовився вести розробку успішних дослідів щодо польотів апаратів важчих за повітря через відсталість чиновників і повну залежність від думки іноземних авторитетів.

У фільмі в негативному світлі представлений образ Д. П. Рябушинського, ставлення до якого, як до помітного діяча російської еміграції, в офіційних колах СРСР було нетерпимим. Незважаючи на те, що до цього часу наукові заслуги Дмитра Павловича були визнані світовою науковою спільнотою (він був обраний членом-кореспондентом Паризької академії наук), у фільмі він постає не як учений, а як корисливий підприємець. Всіляко підкреслюється його некомпетентність: так, у бесіді зі студентами М. Є. Жуковський різко й безцеремонно перериває будь-яку спробу Д. П. Рябушинського вставити репліку в розмову.

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]