Закам'янка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Закам'янка
Житомир
Загальна інформація
Країна  Україна
Район Богунський район
Адмінодиниця Житомир
Поштовий індекс 10005, 10006
Головні вулиці Радивілівська вулиця, вулиця Героїв Пожежних
Мапа

Закам'янка — історична місцевість Житомира, колишнє передмістя.

Розташування[ред. | ред. код]

Місцевість розташована у південно-західній частині Житомира, у межах Богунського адміністративного району, на правому березі річки Кам'янки навпроти центральної частини міста. Оточена вулицями Чуднівською з півдня, Троянівською з півночі, річкою Кам'янкою зі сходу та північного сходу[1]. До Закам'янки з півдня прилучається Павликівка, з півночі — Мальованка, із заходу — Корбутівка.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Закам'янка — колишнє передмістя, що з початку ХХ ст. перебуває у складі Житомира. Назва передмістя пояснюється розташуванням за річкою Кам'янкою відносно тодішнього міста.

Перші десять будівель Закам'янки показані на плані 1799 року. Перша вулиця на Закам'янці — Мальованська набережна — показана на мапі міста 1781 року під назвою «Новий світ за Кам'янкою».[2]

Тривалий час Закам'янка являла собою систему хуторів з хаотичною забудовою та мережею вулиць. Генпланом середини ХІХ ст. на Закам'янці передбачалося утворення мережі кварталів правильної прямокутної форми, утворюваних проектними вулицями Олексіївською та Антонівською, а також Заріченською, Радзивілівською, Ровенською та Західною. Олексіївська та Антонівська вулиці так і не відбулись.

За даними перепису населення 1897 року на Закам'янці проживало 1138 мешканців.[3]

Згідно з описом поліцейських дільниць 1915 року, у складі передмістя Закам'янка перебували наступні вулиці: Антонівська (сучасна вулиця Скульптора Олішкевича) та Друга Мельнична (нині Закам'янська), провулки: Західний (тепер 1-й Західний), Рівненський (наразі 2-й Західний), 8-й, 9-й, 10-й Безназвані (тепер, відповідно, Закам'янський, Мальованський та Троянівський провулки). До Закам'янки також входили: південна частина Набережної річки Кам'янки (Мальованської набережної), південні частини вулиць Радзивілівської, Ровенської (нині Героїв Пожежних) та Західної. Передмістя Закам'янка межувало також з передмістями Мальованкою з півночі та Павликівкою з півдня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький, Георгій (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 358. ISBN 966-690-084-X.
  2. Мокрицький, Георгій (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія Житомира. Книга 1. Житомир: Волинь. с. 144, 358. ISBN 966-690-084-X.
  3. Suburbs of the cities of Russian empire 1897. pop-stat.mashke.org. Процитовано 31 липня 2022.