Законослухняний громадянин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Законослухняний громадянин
Law Abiding Citizen
Обкладинка до україномовного DVD
Жанр драма, трилер
Режисер Фелікс Ґері Ґрей
Продюсер Джерард Батлер
Курт Віммер
Лукас Фостер
Марк Ґілл
Алан Сіґел
Сценарист Курт Віммер
У головних
ролях
Джерард Батлер
Джеймі Фокс
Оператор Джонатан Села
Композитор Браян Тайлер
Монтаж Тарік Анвар
Кінокомпанія The Film Department
Дистриб'ютор Overture Films
Тривалість 108 хв.
Мова Англійська
Країна США
Рік 2009
Дата виходу 16 жовтня 2009
Кошторис $53,000,000[1]
Касові збори $114,629,134[2]
IMDb ID 1197624
lawabidingcitizenfilm.com

«Законослухняний громадянин» (англ. Law Abiding Citizen) — американський драматичний психологічний трилер режисера Фелікса Ґері Ґрея і сценариста Курта Віммера. Головні ролі у фільмі виконують Джерард Батлер і Джеймі Фокс.

Автор українського перекладу — Сергій SKA Ковальчук.

Сюжет[ред. | ред. код]

Добропорядний мешканець Філадельфії Клайд Шелтон втрачає сім'ю в результаті бандитського нападу. Але коли злочинці опинилися в руках правосуддя, з'ясувалося, що юридичній системі зручніше піти на угоду з одним з бандитів, щоб дати вищу міру іншому.

Помічник окружного прокурора Нік Райс йде на цю угоду, всупереч протестам обуреного Шелтона, що свято вірить у бездоганність Закону. Але його права були порушені. Через кілька років месник починає власноруч чинити розправу над вбивцями. Нік Райс досить швидко знаходить його — ним виявляється сам Клайд Шелтон. Райсу здається, що йому неважко домогтися зізнання від знесиленого сімейною трагедією Клайда.

Яке ж було здивування всіх працівників Системи, коли вони виявляють, що навіть у в'язниці ця людина здатна на жорстокішу і витончену помсту. Більше того, вони виявилися зовсім безсилі перед геніальною грою і смертоносними ударами ізольованого в одиночці Шелтона. Законослухняний громадянин почав нещадну війну проти всіх них. І справа зовсім не в помсті…

В ролях[ред. | ред. код]

Зйомки[ред. | ред. код]

Фільм був знятий у Філадельфії і її околицях. Зокрема, у в'язниці Бродмідоу і в будівлі мерії.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Прем'єра фільму пройшла на батьківщині Джерарда Батлера в мультиплексі Cineworld в шотландському Ґлазґо, який вважається найвищим кінотеатром у світі.
  • На одній з ранніх стадій створення проекту місце режисера картини відводилося Френкові Дарабонту, а одну з ролей мала зіграти Кетрін Зета-Джонс.
  • Майкл Наттер, мер Філадельфії, з'являється в невеликому камео як людина, що тримає біблію, коли герой Джеймі Фокса виголошує присягу прокурора.
  • Режисер фільму Ф. Ґері Ґрей з'являється в камео поліцейського детектива, який простягає детективу Ґарсі пакет з доказами.
  • Спочатку планувалося що роль Шелтона зіграє Джеймі Фокс, а роль Райса — Джерард Батлер, але потім Батлеру захотілося зіграти роль лиходія, і Фокс запропонував помінятися ролями.
  • В титрах до фільму використана музика американського рок-гурту Grand Funk Railroad, а саме композиція «Sin's a Good Man's Brother» з альбому Closer To Home.
  • 31 березня 2010 з'явився перероблений трейлер фільму «Законослухняний громадянин». У новому варіанті були замінений головний герой на Інженера з гри Team Fortress 2, а також кілька інших персонажів. Перероблений варіант називається «Законослухняний інженер». Всього за тиждень ролик подивилися близько 800 тисяч разів.[3][4] Навіть розробники в офіційному блозі відзначили високий рівень роботи, виконаної OneMoreUser'ом.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Distribution: A Love Story. Screen Daily. 8 жовтня 2009. Архів оригіналу за 14 червня 2015. Процитовано 9 травня 2010.
  2. Law Abiding Citizen (2009) - Box Office Mojo. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 5 квітня 2012. Процитовано 23 квітня 2010.
  3. Team Fortress 2 — Law Abiding Engineer [Архівовано 8 травня 2010 у Wayback Machine.](англ.) Law Abiding Engineer(рос.)
  4. Сравнение изменённого трейлера с оригиналом. Архів оригіналу за 6 лютого 2012. Процитовано 9 травня 2010.
  5. Gotta move that gear up!. Архів оригіналу за 18 березня 2013. Процитовано 9 травня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]