Заратос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заратос
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют Marvel Spotlight №5 (серпень 1972)
Автор(и) Рой Томас
Ґері Фрідріх
Майк Плуґ
Характеристики
Справжнє ім'я Заратос
англ. Zarathos
Вид демон
Союзники
Мефісто
Ліліт

Заратос (англ. Zarathos) — вигаданий персонаж всесвіту Marvel, що фігурує в коміксах американського видавництва Marvel Comics про антигероя під псевдонімом Примарний вершник. Він демон, якого колись було взято в полон Мефістофелем і нині є частиною канонічного альтер-его Примарного вершника — Джонні Блейза.

Історія публікації[ред. | ред. код]

Він уперше з'явився в коміксі Marvel Spotlight #5 (Серпень 1972). Цей персонаж був вигаданий сценаристами Роєм Томасом і Ґері Фрідріхом та художником Майком Плуґом[1].

Вигадана біографія[ред. | ред. код]

До подій, пов'язаних із Примарним вершником, Заратос був звичайним демоном, перетвореним на кам'яну статую. З цієї в'язниці його звільнив корінний американський філософ К'Нату, просячи допомогти у своїх самосудах. Заратос прийняв пропозицію і довго співпрацював із нею, у результаті сформувавши цілий культ своїх шанувальників. Це приваблює Мефісто і він перемагає Заратоса, заручившись підтримкою його давнього ворога Центурія[2].

У наші дні Мефісто пов'язав дух Заратоса з мотокаскадером Джонні Блейзом, тим самим перетворивши його на Примарного гонщика[3]. Згодом Заратос отримав можливість іноді брати контроль над тілом Джонні, роблячи його жорстокішим[4].

Сили та здібності[ред. | ред. код]

Постійно демонструється, що Заратос може кинути виклик Мефісто як у земному, і в магічному бою. Він має неймовірний рівень сили та витривалості, що набагато перевищує рівень його господарів, і повністю безсмертний для всього, крім сил деяких могутніх істот. У повній силі Заратос вплинув на деякі земні елементи; здатний викликати грози, щоб спопелити своїх супротивників блискавками, а також розривати землю, щоб заманити своїх жертв у пастку у твердій скелі або пронизати їх сталагмітами зі шпильками[5].

Він може стріляти пекельним вогнем із рук і може переносити себе та інших у різні місця. Очевидно, що більше душ він поглинає, то сильнішим він стає. Заратос також має значні знання в області магії та має здатність маніпулювати магічною енергією для отримання різних ефектів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. DeFalco, Tom; Sanderson, Peter; Brevoort, Tom; Teitelbaum, Michael; Wallace, Daniel; Darling, Andrew; Forbeck, Matt; Cowsill, Alan; Bray, Adam (2019). The Marvel Encyclopedia. DK Publishing. p. 436. ISBN 978-1-4654-7890-0.
  2. Ghost Rider vol. 2 #77, Marvel Comics.
  3. Marvel Spotlight #5, Marvel Comics.
  4. Ghost Rider vol. 2 #80-81, Marvel Comics.
  5. Official Handbook of the Marvel Universe Master Edition #36, Marvel Comics.

Посилання[ред. | ред. код]