Зоопарк (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк дикої природи
Відкритий 2016 (8 років)
Адреса Парк імені Гурова, Маріуполь, Україна
Площа 3,5 га

Маріупольський зоопарк або Парк дикої природи — зоопарк, створений у місті Маріуполь.

Історія[ред. | ред. код]

Маріуполь давно виношував ідею створення власного зоопарку, як і ідею створення місцевої художньої галереї. Художній музей у місті намагалися створити ще 1914 року[1]. Актив Товариства художників імені Архипа Куїджі надіслав того року міській Думі листа з пропозицією передати місту, батьківщині художника, десять картин[1]. Але тоді не склалося. І художній музей імені Куїнджі заснували у місті майже через сто років.

У Приморському районі міста нетривалий час існував маріупольський акваріум «Меотіда». На жаль його існування припинили.

Зоопарку пощастило дещо більше. Він почався як приватна колекція тварин і птахів у селищі Сартана приблизно з 2009 року. Два роки зоопарк працював для дітлахів безкоштовно[2]. У зв'язку із здорожченням кормів та утримання тварин вхід зробили за символічну платню[3]. У зв'язку із військовими діями, розпочатими Росією проти України і Маріуполя, виникла загроза загибелі тварин і навіть самої ідеї створення парку дикої природи у місті. Про популярність ідеї свідчили натовпи відвідувачів, коли у місто прибували пересувні звіринці.

Для створення зоопарку віддали частку території, що прилягає до річки Кальчик у парку імені Гурова. Маріупольська міська рада виділила для розташування зоопарку територію площею 3,5 гектари[4]. Розташування слід визнати вдалим, позаяк поряд Кіровський масив та перетин транспортних автошляхів, що дозволяє дістатися зоопарку з усіх районів міста. Для дітей обладнані дитячий майданчик, батути та атракціони.

У зоопарку оселилися птахи, серед котрих фазани, пелікани, павичі, голуби різних порід та чорні лебеді. Серед ссавців — олені, лані, віслюки, верблюди. Окрема ділянка — хижаки[5].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Адреса[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Архівована копія. Архів оригіналу за 2 лютого 2014. Процитовано 6 листопада 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Сартанський зоопарк Вашури переживає аншлаг [Архівовано 7 листопада 2016 у Wayback Machine.] // ', 2011-05-26 (рос.)
  3. Вхід до зоопарку за символічну платню [Архівовано 7 листопада 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 7 листопада 2016. Процитовано 6 листопада 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Група «Зоопарк Мариуполь. Парк дикой природы» в соціальній мережі VK

Джерела[ред. | ред. код]

Відкриття маріупольського зоопарку [Архівовано 6 листопада 2016 у Wayback Machine.] (рос.)