Калабарі (держава)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Калабарі
кін. XVII ст. – 1900 Нігерський берег (протекторат) Flag
Калабарі: історичні кордони на карті
Калабарі: історичні кордони на карті
Столиця Елем Калабарі
Мови калабарі
Форма правління монархія
Історія
 - Засновано кін. XVII ст.
 - Ліквідовано 1900

Калабарі  — африканське місто-держава в дельті Нігеру, що існувала з XVII ст. Була важливим центром торгівлі. 1900 року стала частиною британського протекторату Нігерський берег. Відома також як Елем Калабарі (Новий Калабар).

Історія[ред. | ред. код]

Обставини та точна дата заснування міста невідомі. Перші згадки відносяться до 1690 року. Утворилося на основі поселень або виокремлення субгрупи калабарі з народу ефік. Держава набула розвитку завдяки торгівлі з європейцями, спочатку провідну роль відігравали португальці, згодом іспанці, голландці, французи та британці.

У 1770 році постала нова династія на чолі із Амачре I (його нащадки є церемоніальними королями до тепер). Протягом XIX ст. боролася з іншими містами-державами — Нембе, Окрікі і Бонні за панування в дельті Нігеру. Втім головним суперником стало окрікі, що мала можливість перекривати шлях до порту Еле Калабарі.

У 1863 році почалася нова війна проти Окрікі та Бонні, яка перервами тривала до 1882 року. 1869 році союзником Калабарі стало місто-держава Опобо, що відкоремилося від Бонні. Лише через втручання британців було укладено мирний договір з ворогуючими державами.

1882 року в самому Калабарі починається боротьба за трон, що тривала до 1884 року. Це лише ослабило державу, оскільки пргравша група Барбой відкоремилася від Калабарі в поселенні Бакана. 1884 року столицю було пеенесено до Букуми. Невдовзі посилився вплив британських консулів, що призвело у 1900 році встановлення протекторату.

Економіка[ред. | ред. код]

Основу становила торгівля. Продавалися європейцям переважно раби, слонова кістка та пальмова олія. У внутрішні області продавалася морська сіль, яку добували в Калабарі. Купувалися металовироби, порох, зброя.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. F. Ade Ajayi (1989). Africa in the nineteenth century until the 1880s. University of California Press. p. 733ff. ISBN 0-520-03917-3.
  • G. I. Jones (2001). The trading states of the oil rivers: a study of political development in Eastern Nigeria. James Currey. p. 15ff. ISBN 0-85255-918-6.