Карімова Наталія Валеріївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наталія Карімова
Карімова Наталія Валеріївна
Загальна інформація
Громадянство Росія Росія
Народження 28 лютого 1974(1974-02-28) (50 років)
Ростов-на-Дону, Російська РФСР СРСР
Зріст 167 см
Вага 60 кг
Alma mater Кубанський державний університет фізичної культури, спорту та туризмуd
Спорт
Країна  Росія
Вид спорту Велоспорт
Дисципліна гонка переслідування, гонка за очками
Спортивне звання трекова і шосейна велогонщиця
Нац. збірна Росія Росія
Статус професіонала завершила змагання
Участь і здобутки
Нагороди
трековий велоспорт
Чемпіонати світу
Срібло Перт 1997
Золото Перт 1997

Наталія Валеріївна Карімова (нар. 28 лютого 1974, Ростов-на-Дону, Російська РФСР СРСР) — російська трекова і шосейна велогонщиця, в різних дисциплінах виступала за збірну Росії протягом 1990-х років. Чемпіонка світу, переможниця і призерка етапів Кубка світу, учасниця двох літніх Олімпійських ігор. На змаганнях представляла спортивне товариство «Динамо», заслужений майстер спорту.

Походження та навчання[ред. | ред. код]

Наталія Карімова народилася 28 лютого 1974 року в Ростові-на-Дону. Активно займатися трековим велоспортом розпочала в ранньому дитинстві. Вона проходила підготовку в ростовському обласному училищі олімпійського резерву, тренувалася під керівництвом заслуженого тренера В. М. Бугольцева. Входила до всеросійського фізкультурно-спортивного товариства «Динамо».

Спортивні виступи[ред. | ред. код]

Першого серйозного успіху досягла у 1994 році, коли взяла участь у жіночій шосейній багатоденній гонці «Вуельта Мальорки» і зайняла в генеральній класифікації друге місце. Завдяки низці вдалих виступів удостоїлася права захищати честь Росії на літніх Олімпійських іграх 1996 року в Атланті. В індивідуальній гонці переслідування закрила десятки найсильніших.

Найбільш успішним у її спортивній кар'єрі виявився сезон 1997 року: на чемпіонаті світу в австралійському Перті вона завоювала золото у гонці за очками і отримала срібна нагороду в індивідуальному переслідування. Наступного року в тих же дисциплінах виграла золото і срібло на етапах Кубка світу у Франції та Німеччині, відповідно. Ще через рік в індивідуальній гонці переслідування стала бронзовою призеркою етапів світового кубка у США й Колумбії. Пізніше пройшла кваліфікацію на Олімпійські ігри 2000 року в Сіднеї — того разу показала в переслідуванні дев'ятий результат[1].

Нагороди та визнання[ред. | ред. код]

Має вищу освіту, закінчила Краснодарський державний інститут фізичної культури (нині Кубанський державний університет фізичної культури, спорту і туризму). За видатні спортивні досягнення удостоєна почесного звання «Заслужений майстер спорту Росії»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Natalya Karimova Olympic Results, архів оригіналу за 17 квітня 2020, процитовано 5 квітня 2021
  2. Каримова Наталья Валерьевна. Спортивная Россия. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 5 квітня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]