Кембриджська угода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кембриджська угода[1] була підписана 29 серпня 1629 року в Кембриджі, королівство Англія, між акціонерами компанії «Массачусетська затока».

За умовами угоди ті, хто мали намір емігрувати до Нового світу, могли придбати акції компанії тих акціонерів, які віддали перевагу залишитися в Англії. Таким чином, угода стала передумовою для заснування міста Бостон, штат Массачусетс.

Кембриджська угода передбачала, що колонія Массачусетської затоки буде не під керівництвом, що базується в Лондоні, а безпосередньо під керівництвом місцевих органів в Новій Англії. Незважаючи на пуританські погляди, не всі акціонери компанії мали намір емігрувати за океан. Вони продали свої частки тим акціонерам, які збиралися емігрувати, в обмін на гарантії місцевого контролю над колонією. Джон Вінтроп став лідером емігруючої сторони компанії після складання угоди і був обраний губернатором колонії у жовтні 1629 року.

Угода гарантувала самоврядування колонії Массачусетс, яка повинна нести відповідальність тільки перед англійською короною. Колонія і компанія стали одним цілим у всіх аспектах. Пуританці на чолі з Вінтропом перевезли оригінал угоди до Америки через Атлантику в 1630 році.

12 сторін, підписавших угоду:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Cambridge Agreement [Кембриджська угода] (PDF) (англ.). West Windsor-Plainsboro Regional School District.