Кемуінчаточа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кемуінчаточа
Ім'я при народженні Помилка Lua: expandTemplate: template "lang-chb" does not exist.
Народився 1472(1472)
м. Тунха
Помер 1538
м. Рамірікуі
Країна  Muisca Confederationd
Національність муїска
Діяльність Саке
Знання мов Чибча
Посада саке
Термін 1490—1537 роки
Попередник Мічуа
Наступник Акімінсаке
Конфесія Muisca religiond
Рід Тунха

Кемуінчаточа або Кемуенчаточа (*1472 —1538) — саке (володар) держави Хунза у 1490—1537 роках, тривалий час протистояв амбіціям правителів держави Баката, не зміг організувати спротиву іспанським конкістадорам. Ім'я перекладається як «Найвеличніший воїн».

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії саке Тунхи, правителів об'єднання Хунза. Після загибелі вуйко Мічуа у 1490 році, відповідно до традиції успадкував владу над Хунзою. На той час його було 18 років. Про діяльність Кемуінчаточа відомо замало. намагався підтримувати повстання у державі Баката, щоб не дати їй рушити проти Хунзи.

У 1514 році з початком наступу бакатського сіпи Немекене проти Хунзи, Кемуінчаточа зумів створити потужну коаліцію, куди до власних військ додалися загони вождійств Согамосо, Дуїтама, Гамеса і Сачіка, а також родичі поваленого усакі з Гуатавіти. У вирішальній битві в місцині відомій свого часу як «Кола» (натепер не визначена) відбулася вирішальна битва, в якій лише раптова загибель Немекене врятувала ситуація. Але спроба скористатися цим з боку Кемуінчаточі не досягла успіху. Зрештою зберігся статус-кво.

У 1536 році війну між Хунзою і Бакатою припинили жерці та усаке Согамосо. Завдяки цьому вдалося на деякий час налагодити відносини між Кемуінчаточею та сіпою Тіскесусе.

З появою у 1537 році іспанців на чолі із Гонсало Хіменесом Кесадою, саке зайняв вичікувальну позицію, розраховуючи, що ті знищать його ворога — Тіскесусе. Коли ж кесада за пропозицією Великого Гуатавіти рушив до володінь Кемуінчаточі, той спрямував багаті подарунки, не бажаючи зустрічі. Але вона все ж таки відбулася в Хунзі 2 серпня 1537 році. Тоді під час перемовин, Кемуінчаточа не забажав визнавати зверхність короля Іспанії та вступати у відкритий союз із загарбниками. Тоді його було підступно схоплено й відправлено до Рамірікуі. Тут він через якийсь час зрікся влади на користь небожа Акімінсаке. Невдовзі помер, на початку 1538 року.

Опис[ред. | ред. код]

Відповідно до конкістадорів Кемуінчаточа старий і дуже гладкий. За характером — проникливий, хитрий, жорстокий, сердитої вдачі, неймовірно впертий.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Quemuenchatocha (1490—1538)
  • Созина С. А. Муиски. Еще одна цивилизация древней Америки. Москва, 1969. С. 105.
  • Рубель В. А. Історія цивілізацій Доколумбової Америки. К. — С.403-405, 472