Молчанов Кирило Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Кирило Молчанов)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирило Молчанов
Кирилл Владимирович Молчанов
Основна інформація
Дата народження 7 вересня 1922(1922-09-07)
Місце народження Москва
Дата смерті 4 березня 1982(1982-03-04) (59 років)
Місце смерті
Поховання Кунцевське кладовище
Громадянство СРСР СРСР
Професія композитор
Освіта Московська консерваторія
Жанр опера, фільми
Нагороди
заслужений діяч мистецтв РРФСР
Дружина Алла Рустайкіс[ru], Марина Пастухова-Дмитрієва, Ніна Тимофєєва
Діти Молчанов Володимир Кирилович і Дмитрієва Анна Володимирівна

Кирило Володимирович Молчанов (7 вересня 1922 — 14 березня 1982) — російський радянський композитор. Заслужений діяч мистецтв РРФСР (1963).

Директор Большого театра (1973—1975), у час політичного переслідування головної сопрано Галини Вишневської перед її виїздом за кордон у 1974 році[1].

Його твори належать до романтичної традиції соцреалізму і за життя не були тепло прийняті, коли їх виконували за кордоном[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Галина Вишневская. "Галина. История жизни" / Galina Vishnevskaia Galina: a Russian story, 1984 Я вирішила відмовитися від гастролей і пішла до нещодавно призначеного директора Большого Кирила Молчанова. Кириле Володимировичу, Ви порядна та розумна людина. Мені не потрібно довго пояснювати тобі ситуацію, в якій я опинилася. Ви знаєте, що згідно з наказом ЦК мене вигнали з радіо і телебачення, як прокажену, і в пресі заборонено згадувати моє ім'я". "Так, я це знаю, і я співчуваю всім своїм серцем". "Тоді що ви думаєте про моє становище тепер, коли Большой їде в Мілан? Звичайно, моє ім’я буде викреслено з усіх італійських рецензій, коли їх передрукують у радянській пресі. Я не маю наміру зазнавати такого приниження."
  2. World affairs report 1975 "The Bolshoi Opera performed "The Dawns Are Quiet Here," by Kiril Molchanov at Lincoln Center's Metropolitan Opera House (NYT, 7/14). It is a piece of socialist realism about the heroism of women in an anti-aircraft company during World War II. It was panned by Harold C. Schonberg, who suggested the only reason it was performed was because Molchanov is director general of the Bolshoi Opera."