Клавка (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клавка
Жанр роман
Автор Марина Гримич
Мова українська мова
Опубліковано 2019
Видавництво Нора-Друк
ISBN-13: 978-966-688-040-9
Нагороди BookForum Best Book Award у номінації «Сучасна українська проза» (2019)

Q:  Цей твір у Вікіцитатах

«Клавка» — роман української письменниці Марини Гримич, виданий у травні 2019 року видавництвом «Нора-Друк»[1]. Книга стала одним із хітів продажів під час 9-го Міжнародного книжкового фестивалю «Книжковий арсенал» (2019). Авторка планує написати продовження роману[2]. Роман став фіналістом «Книги року ВВС», а Марина Гримич отримала нагороду BookForum Best Book Award у номінації «Сучасна українська проза»[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія роману Марини Гримич «Клавка» відбувається у Спілці письменників України та в письменницькому будинку Роліт. Однією з центральних подій роману, довкола якої вибудовується сюжет, є сумнозвісний пленум Спілки, який відбувся 1947 року і увійшов у історію як пленум розгрому української літератури. Особливо гостро критикувалися твори Юрія Яновського та Максима Рильського, але не обійшли й інших письменників. Загалом роман реалістично зображає картину повоєнного літературного життя в Києві, сповненого доносів, заздрощів та страху репресій.

Головна героїня роману, Клавка працює секретаркою Спілки письменників, тож вона стає свідком всіх спілчанських перипетій. Окрім панорами життя повоєнного Києва з живописними описами комунальних квартир, Євбазу та інших київських локацій, в романі присутня і любовна лінія: Клавка опиняється в центрі любовного трикутника — між відповідальним працівником ЦК КП(б)У та молодим письменником, який щойно повернувся з фронту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Роман «Клавка» на сайті видавництва «Нора-Друк». Архів оригіналу за 29 Вересня 2020. Процитовано 18 Квітня 2020.
  2. ЛітАкцент: Вийде продовження роману Марини Гримич «Клавка». Архів оригіналу за 30 Квітня 2020. Процитовано 18 Квітня 2020.
  3. Укрінформ: Десять надважливих книг 2019 року. Архів оригіналу за 26 Грудня 2019. Процитовано 18 Квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]