Ковальчук Євдокія Борисівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ковальчук Євдокія Борисівна
Народилася 1881
Сергацький повітd, Нижньогородська губернія, Російська імперія
Померла 1919
Новосибірськ, Томська губернія
Країна  Російська імперія
 РСФРР
Діяльність політична діячка
Партія Російська соціал-демократична робітнича партія

Євдокія Борисівна Ковальчук, більш відома як Дуся Ковальчук (1881-1919), — учасниця більшовицького підпілля в Новомиколаївську (1918-1919).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в селянській родині, яка мешкала в Сергацькому повіті Нижегородської губернії. Пізніше разом з батьками переїхала в Новомиколаївськ Томської губернії. Батько, Борис Андрійович Рєпін, працював теслею.

У віці 16 років Євдокія Рєпіна вийшла заміж за Федора Ковальчука, який був старший за неї вдвічі. За деякими відомостями, чоловік-перукар мав свій салон на вокзальної площі. Однак є дані, що свідчать про те, що він працював машиністом паровоза. Чоловік був прихильником монархії і не поділяв революційних поглядів подружжя. [1] У цьому шлюбі народилося чотири дитини (два хлопчика і дві дівчинки).

Д. Ковальчук була для свого часу емансипованої жінкою: самостійно освоїла читання і письмо, виписувала політичні газети. Добре шила на замовлення на що була вдома швейній машинці «Зінгер». Завдяки чоловікові молодшої сестри Олександри долучилася до нелегальної політичної діяльності [2]. З 1910 року сімейний будинок став місцем зустрічі підпільників.

У лютому 1917 року Ковальчук вступила в РСДРП, пізніше була обрана в Ново-Миколаївський Совдеп. З грудня 1917 року в місті встановлюється Радянська влада, яку 26 травня 1918 роки скидає повсталий чехословацький корпус, і встановилася влада Тимчасового уряду автономної Сибіру. В цей час Ковальчук стала одним з керівників підпільної групи РКП (б).

Після розстрілу революціонерів-більшовиків організувала похорон соратників — Ф. І. Горбаня, А. І. Петухова, Ф. П. Серебренникова, Д. М. Полковникова і Ф. С. Шмуригіна, Які вилилися в політичну демонстрацію. Збирала для заарештованих і дітей розстріляних гроші, сухарі, одяг, неодноразово виїжджала для зв'язку з ними в інші міста. Брала участь в підготовці пагонів заарештованих, ховала в своєму будинку зв'язкових з інших міст Сибіру.

У дні грудневого (1918) і лютневого (1919) повстань в Омську виступала прихильником організації повстань в містах на противагу точки зору ряду більшовицьких організацій Сибіру, які пропонували центр повстань перенести на сільську периферію. Сприяла перекидання патронів та боєприпасів алтайських червоним партизанам.

У вересні 1919 року з групою підпільників арештована контррозвідкою, за одними даними чеської [3], за іншими - польської [4]. Розстріляна. Місце поховання невідоме.

пам'ять[ред. | ред. код]

  • У 1924 році вулиця Покровська в Новосибірську була перейменована в вулицю Дусі Ковальчук .
  • У 1957 році поет Василь Федоров написав поему-присвята «Дуся Ковальчук».
  • У 1977 році в Сквері героїв революції в Новосибірську було встановлено мармуровий бюст Дусі Ковальчук.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. История семьи в архивных документах. Так и жила, мучилась. Архів оригіналу за 23 Грудня 2008. Процитовано 1 Вересня 2020.
  2. История Сквера Героев Революции[недоступне посилання з Июль 2018]
  3. Сквер Героев Революции[недоступне посилання з Июль 2018]
  4. Кто такая Дуся Ковальчук?. Архів оригіналу за 7 травня 2009. Процитовано 5 травня 2009.