Код готовності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Код готовності (англ. Readiness Code)[1] [2] — набір з восьми біт, кожен із яких відповідає одному контрольованому системою OBD-II пристрою чи системі автомобіля, які обмежують або впливають на токсичні і шкідливі викиди. Коли всі біти готовності показують «нуль» («Пройдено» чи «Завершено»), це означає, що всі ці пристрої і системи перевірені та успішно пройшли тестування і адаптацію.

Щоразу, коли ви видаляєте коди несправності, всі біти готовності, що перевіряються, будуть встановлені на «одиницю» («Не пройдено» або «Не завершено»). Більшість автомобілів до 2000 року випуску можуть не мати усіх восьми пристроїв чи систем, тому ЕБК має розпізнавати біти, що відповідають системам, яких насправді немає в автомобілі. Вони автоматично отримають статус «нуль» («Пройдено») без жодних тестів.

Щоб перевірити всі системи, потрібні різні специфічні умови водіння. На практиці, водіння автомобіля, що справно функціонує, протягом 2-3 днів, включаючи хоча б одну коротку поїздку по шосе, має бути достатньо для перевірки кожного з бітів готовності, щоб встановити для всіх тестованих бітів значення «Пройдено». Це можна зробити за короткий час за допомогою дуже конкретної та складної процедури, описаної в розділі «Бортова діагностика» посібника з ремонту вашого двигуна[3].

Код готовності засвідчує про успішну або неуспішну адаптацію та тестування таких восьми систем:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ross-Tech: VCDS Tour: Readiness. www.ross-tech.com. Архів оригіналу за 15 Грудня 2021. Процитовано 15 грудня 2021.
  2.  Білецький В.О. та ін. Методичні вказівки до лабораторної роботи «Створення коду готовності на автомобілях з електронними блоками керування діагностичним приладом VAS 5052» з дисциплін «Основи технічної діагностики автомобілів», «Екологічні аспекти обслуговування транспортних засобів» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальностей 274 «Автомобільний транспорт», 101 «Екологія», 015 «Професійна освіта (транспорт)» / Гутаревич С.Ю., Бугайчук О.С., Клименко Ю.М., Іванушко О.М., Гризлов О.О. — К.: НТУ, 2020. — С. 40.
  3. Двигатели / Дизель / 1.9/74 kW TDI и т.д. / 15 - Код Готовности - формирование. diagnostics.vis4vag.com. Архів оригіналу за 17 Грудня 2021. Процитовано 17 грудня 2021.