Конвой № 3301A

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конвой № 3301A. Карта розташування: Океанія
Йокогама
Йокогама
Трук
Трук
Маршрут конвою

Конвой № 3301A — японський конвой часів Другої світової війни, проведення якого відбувалось у березні 1944 року. Також відомий як «Хігаші-Мацу 1A».

Пунктом призначення конвою був атол Трук (Чуук) у центральній частині Каролінських островів, де ще до війни створили потужну базу японського ВМФ. Хоча 17—18 лютого 1944 року вона була фактично розгромлена під час рейду американського авіаносного з'єднання операція «Хейлстоун»[en], проте японське командування все ж вирішило підсилити гарнізон Труку в межах комплексу операцій «Хігаші-Мацу» (передусім мала за мету доставку військ до гарнізонів головного оборонного периметра імперії, який тепер проходив через Маріанські острови та західну частину Каролінського архіпелагу). Вихідним пунктом став розташований у Токійській затоці порт Йокогама.

До складу конвою увійшли транспорти «Тацухару-Мару», «Бінго-Мару» та «Кейо-Мару» (Keiyo Maru), тоді як охорону забезпечували кайбокани (фрегат) «Окі» та «Манджу» і переобладнаний мисливець за підводними човнами «Такунан-Мару № 8».

Загін вийшов із порту 29 лютого 1944 року, 4 березня зайшов на Тітідзіму (острови Оґасавара), а 5 березня рушив далі. Маршрут конвою пролягав через кілька традиційних районів дій американських підводних човнів, які зазвичай патрулювали поблизу східного узбережжя Японського архіпелагу, біля островів Оґасавара, Маріанських островів і на підходах до Труку. Утім, проходження конвою № 3301А пройшло без ускладнень, і 12 березня загін успішно прибув на Трук. На самому підході до атола «Манджу» відокремився та провів безрезультатний пошук ворожого підводного човна, виявленого патрульним літаком, а тому досягнув Труку лише 13 березня[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japanese Escorts. www.combinedfleet.com. Процитовано 5 грудня 2022.