Конвой № 1122

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конвой № 1122. Карта розташування: Океанія
Рабаул
Рабаул
Трук
Трук
Маршрут конвою

Конвой № 1122 — невеликий японський конвой часів Другої світової війни, проведення якого відбувалось у січні 1944 року.

Місцем призначення конвою був Рабаул — головна база в архіпелазі Бісмарка, з якої японці вже два роки провадили операції на Соломонових островах та сході Нової Гвінеї. Вихідним пунктом при цьому став атол Трук (нині Чуук) у східній частині Каролінських островів, який до лютого 1944 року виконував роль транспортного хабу, через який ішло постачання японських сил у кількох архіпелагах (ще до війни на Труку створили потужну базу ВМФ). До складу конвою № 1122 увійшли транспорти «Джузан-Мару» (Juzan Maru) та «Мацутан-Мару», які охороняли одразу есмінці «Тачікадзе» та «Оіте».

Опівдні 22 січня 1944 року кораблі вийшли з Труку та попрямували на південь, при цьому 24 січня «Оіте» попрямував назад (є інформація, що надалі певну участь в охороні конвою відіграв ще один есмінець «Акікадзе»).

Хоча в цей період японське угруповання в архіпелазі Бісмарка перебувало на межі виснаження, а його комунікації — під активним впливом підводних човнів та авіації, проте проходження конвою № 1122 відбулося без інцидентів, і у другій половині 28 січня він прибув до Рабаула[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Japanese Transports. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 11 січня 2020. Процитовано 23 грудня 2020.