Контрабанда наркотичних засобів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Світові маршрути наркотрафіку
Злочин (КК України)
Контрабанда наркотичних засобів
Загальна характеристика
Номер розділу XIII
Вид злочину наркотичні злочини
Номер статті 305
Кримінальне покарання
види і термін покарань ч.1: від 5 до 8 років ПВ
ч.2: від 8 до 10 років ПВ з Км
ч.3: від 10 до 12 років ПВ з Км


Контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів також часто в ЗМІ зветься скорочено Наркотрафік (від англ. narcotraffic) — злочин, передбачений статтями карного кодексу у більшості цивілізованих країн світу, в тому числі статтею 305 КК України.

Склад злочину[ред. | ред. код]

Об'єктом злочину є встановлений порядок переміщення через державний кордон України наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також фальсифікованих лікарських засобів. Цей порядок встановлено з метою захисту здоров'я населення, тому здоров'я теж може вважатися об'єктом даного злочину.

Предметом злочину можуть бути наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори, які вказані в Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів [Архівовано 24 серпня 2020 у Wayback Machine.], а також аналоги наркотичних засобів чи психотропних речовин, які самі по собі не є наркотиками і не включені до вищезазначеного Переліку, але за хімічною будовою і хімічними властивостями є подібними до наркотичних засобів та психотропних речовин, психоактивну дію яких вони відтворюють. Аналоги наркотиків і психотропних речовин також заборонені до обігу на території України і є предметом даного злочину, якщо незаконно перевозяться через митний контроль України. Крім того, предметом злочину є фальсифіковані лікарські засоби. Перевезення поза митним контролем або з переховуванням від митного контролю інших предметів не утворює складу злочину, передбаченого цією статтею, а за певних умов кваліфікується за 201 статтею Кримінального кодексу України.

Об'єктивна сторона злочину збігається з об'єктивною стороною злочину, передбаченого 201 статтею КК України — тобто характеризується діями, які направлені на переміщення предмета злочину поза митним контролем чи з приховуванням його від митного контролю.

Суб'єктом злочину є осудна фізична особа, яка досягла 16 років.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується прямим умислом.

Кримінальне покарання[ред. | ред. код]

  • За контрабанду наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів (ч.1) — позбавлення волі (5—8 років).
  • За контрабанду:
    • вчинену повторно
      або
    • вчинену за попередньою змовою групою осіб
      або
    • особливо небезпечних наркотичних засобів або психотропних речовин
      або
    • наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів у великих розмірах (ч.2) — позбавлення волі (8—10 років) з конфіскацією майна.
  • За контрабанду наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів, вчинену організованою групою або в особливо великих розмірах (ч.3) — позбавлення волі (10—12 років) з конфіскацією майна.
  • Поняття великого та особливо великого розміру визначає спеціально уповноважений орган виконавчої влади в галузі охорони здоров'я.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Контрабанда наркотичних засобів: проблеми протидії: монографія / С. О. Сорока ; Львів. держ. ун-т внутр. справ. — Львів: ЛьвДУВС, 2012. — 227 с. : табл., портр. ; 20 см. — Бібліогр.: с. 194—221 (287 назв). — 300 пр. — ISBN 978-617-511-120-8
  • О. В. Задорожній. Наркотиків незаконний обіг // Українська дипломатична енциклопедія: У 2-х т./Редкол.:Л. В. Губерський (голова) та ін. — К.:Знання України, 2004 — Т.2 — 812с. ISBN 966-316-045-4

Посилання[ред. | ред. код]