Користувач:Andrew76-77/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маркіян Камиш
Маркіян Камиш, Прип'ять, 2012
Народився 19 жовтня 1988(1988-10-19) (35 років)
Київ, Україна
Громадянство Україна Україна
Діяльність прозаїк
Мова творів українська
Премії Гранослов 2016
Сайт: markian.info

Маркіян Камиш (19 жовтня 1988 року) – український письменник, чорнобильський нелегал. 

Біографія[ред. | ред. код]

Навчався на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка (сфера зацікавлень: медієвістика, іконопис, історія Церкви, ранньомодерня доба), під науковим керівництвом Василя Іринарховича Ульяновського, протягом кількох років відвідував його науковий гурток. 

Змінив масу місць роботи і посад, починаючи від працівника мережі "Сільпо" і закінчуючи провідним науковим співробітником ЦДІАК України у місті Києві, дизайнером-фрілансером та прийомщиком склотари.

За два місяці до отримання "червоного" диплому КНУ імені Шевченко Маркіян, навчаючись на бюджеті, принципово кидає навчання, апелюючи до незначимості "корочки" і присвячує себе літературній роботі та нелегальним дослідженням Зони. Наступні шість років займається дослідженням Чорнобильської Зони відчуження, відвідавши її нелегально більше шістдесяти разів, пройшовши пішки нею більше 7000 кілометрів і проживши за колючим дротом більше 200 днів (з них більше трьох місяців – у місті Прип'ять).[1] 

Результатом "емоційного картографування Зони", як його називає сам автор, став роман "Оформляндія або прогулянка в Зону", опублікований видавництвом Нора-друк у вересні 2015 року. Він здобув схвальні відгуки критиків (Літакцент,[2] [3] Читомо,[4] Дзеркало Тижня,[5] Лівий Берег,[6] Еспресо.TV[7]), письменників (Софія Андрухович, Андрій Любка,[8] Артем Чапай) і є культовим серед нелегальних туристів. У квітні 2016 року готується видання французькою у видавництві Arthaud (Groupe Flammarion).[9] 

Його оповідь "Ряска" та інші оповіді здобули перемогу у конкурсі Гранослов 2016[10] і готуються до друку видавництвом "Нора-друк" восени 2016 року. Нещодавно автор закінчив роботу над романом "Персеїди", який продовжує тему Зони та естетики закинутого і теж готується до публікації видавництвом "Нора-друк" у квітні 2016 року на роковини аварії на ЧАЕС

Народився у сім'ї ліквідатора, вважає за доцільне та необхідне формувати нові (не ретроспективні) погляди на "чорнобильську" тематику, не обмежуючись стандартною, поставарійною, катастрофічною патетикою.[11] 

Київ, січень 2014. Бої на Грушевського

З перших днів подій на Майдані Незалежності у 2013 році – приєднався до протесту. В ролі рядового учасника  

діяв на барикадах у січні та лютому 2014 року[12]

Твори[ред. | ред. код]

Цитати[ред. | ред. код]

Нелеґальні туристи роблять мертві міста живими. Вони вдихають життя в пусті оболонки крихких хат і облуплених бетонок. Розводять на підлогах яскраві багаття темними ночами, розпивають спиртне, грають на гітарах, палять дешеві цигарки, розказують веселі історії, сміються, а потім — голосно хроплять в темряву. Вони роблять Прип’ять живою — гідною бодай чогось, за що варто жити і заради чого варто пройти сорок кілометрів холодної ночі, ховаючись у темряві від людей і машин.

— Цитата з роману "Оформляндія"

Презентація "Оформляндії". Львів, Форум книговидавців, 2015
Десь через два роки я зрозумів, що перші враження від цього місця – повна туфта. І знищив всі свої записи (зараз я не про роман «Ігорна Зона»). Це був 2012 рік і тоді, одного прекрасного дня, коли я три години дрімав на асфальтовій дорозі села Ямпіль у палкий і спраглий липневий день, я зрозумів, що найцікавіший текст про місце зможе написати та людина, яка там вже довго, яка дійсно відчуває плинність. Яка розрізняє вагу повітря, яке створює правильний кадр. Тільки після того, як мости почали перетворюватися на спини драконів, а зустрічним хатам я роздав імена і вітався зі знайомим деревами, то зрозумів – ось, настав час потроху збирати медитативні ноти, потроху награвати їх і головне – нікуди не поспішати. Зверніть увагу: «Оформляндія» дуже короткий текст. Але писав я його два роки – потроху, нікуди не поспішаючи. Точно так само, як і не поспішав у кинутих селах, коли днями втичив там в одну точку, пробуючи ухопити те, чого нема і знаходячи щось інше. У світі швидкоплинів та скажених ритмів це важливо - аби текст дійсно трошки світився. І не від радіації.

— Інтерв'ю, http://litcentr.in.ua/blog/2016-01-05-78

Маркіян Камиш на вершині "Російського дятла", Зона відчуження, 2011

Публікації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркіян Камиш: Немає ніякої Зони. Зона в наших головах - 5 Січня 2016 - Статті | Litcentr. litcentr.in.ua. Процитовано 11 лютого 2016.
  2. Після Сталкера. ЛітАкцент. Процитовано 11 лютого 2016.
  3. Оформляндія: годинник, який іде. ЛітАкцент. Процитовано 11 лютого 2016.
  4. «Оформляндія». Портал в альтернативну реальність сталкера. Читомо. 20 листопада 2015. Процитовано 11 лютого 2016.
  5. Шок і трепет: 10 книг львівського Форуму. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 11 лютого 2016.
  6. Десять важливих книжок року, що минає. LB.ua. Процитовано 11 лютого 2016.
  7. Австралопітеки, сталкери і один раз не дикобраз. espreso.tv. Процитовано 11 лютого 2016.
  8. Андрій Любка. Чорнобиль як факт культури. Чорнобиль як факт культури. Процитовано 11 лютого 2016.
  9. Administrator. «Оформляндія або Прогулянка в Зону» Маркіяна Камиша вийде у Франції в квітні 2016 року. nora-druk.com. Процитовано 11 лютого 2016.
  10. Міжнародний літературний конкурс "Гранослов" підбиває підсумки — Новини Укрінформ. www.ukrinform.ua. Процитовано 11 лютого 2016.
  11. Маркіян Камиш: Чорнобильська Зона. Загальноукраїнський контекст. site.ua. Процитовано 11 лютого 2016.
  12. Светлая память: украинцы вспоминают, как начинался Майдан. www.theinsider.ua. Процитовано 11 лютого 2016.