Користувач:Jacubin/Кафедра соціології ФСП НТУУ «КПІ»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Кафедра соціології Факультету соціології та права НТУУ «КПІ»
Основні дані
Приналежність Факультету соціології та права, НТУУ «КПІ»
Адреса 03056, м.Київ, проспект Перемоги, 37, корпус 7

Кафедра соціології Факультету соціології та права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» - провідний структурний підрозділ дослідницького університету номер один в Україні [1] , який здійснює підготовку фахівців в галузі соціології та соціальної роботи, а також забезпечує викладання політології для всіх факультетів КПІ [2].

Про кафедру[ред. | ред. код]

Як і в більшості провідних технічних і дослідницьких університетах світу, наприклад в Массачусетському технологічному інституті [3], [4], або університеті, побратимі КПІ - Варшавській Політехніці [5] - в КПІ викладаються і вивчаються соціально-політичні студії - соціологія та політологія .

Завдання кафедри соціології - підготовка фахівців-соціологів, яку будуть висококонкурентними на ринку праці, а також забезпечення студентів інших факультетах КПІ, який є дослідницьким університетом №1 в Україні [6], знаннями з соціології та політології. Так само важливою є діяльність кафедри щодо розвитку фундаментальних, прикладних і практичних досліджень в галузі соціології та політології на основі світових та європейських стандартів й найкращих наукових традицій КПІ [7], [8].

Колектив кафедри складається з провідних викладачів-дослідників у галузях соціології, політології та соціальної роботи, фахівців, які мають великий досвід наукової, викладацької та практичної діяльності в Україні та за кордоном. Викладачі кафедри систематично виступають в якості експертів в провідних українських та зарубіжних ЗМІ, міжнародних організаціях та органах державної влади [9].

Кафедру соціології очолює відомий вчений-соціолог, фахівець з соціологічної теорії, історичної соціології та соціології розвитку і модернізації, доктор соціологічних наук, професор Павло Володимирович Кутуєв [10], [11]

Основні напрямки навчально-наукової діяльності кафедри є такими: формування у студентів соціологічної уяви та мислення; підготовка студентів до практичної роботи на ринку праці, оволодіння соціологічними методами збору, аналізу та обробки інформації про соціальні та політичні процеси в Україні та світі.

Діяльність студентів і викладачів кафедри в науково-дослідницькому та інноваційному напрямках відбувається у системі координат ініціативної теми науково-дослідницької роботи кафедри «Соцієтальний розвиток, модернізація та модерн в глобальному світі» [12].

В галузі соціологія кафедра готує фахівців на всіх трьох освітньо-кваліфікаційних рівнях: бакалавр, спеціаліст, магістр.

На кафедрі здійснюється підготовка аспірантів за спеціальністю 22.00.03 Соціальні структури та соціальні відносини.

2015 - аспірантка кафедри соціології ФСП НТУУ «КПІ» Юлія Дукач (науковий керівник – д.с.н., проф., зав. кафедри П.В.Кутуєв) обійняла друге місце на конкурсі «Кращий соціолог року – 2015», що організується Соціологічним центром імені проф. Н.В.Паніної та Соціологічною асоціацією України [13]

На кафедрі соціології з 2008 року видається науковий журнал «Вісник НТУУ «КПІ». Серія Політологія. Соціологія. Право». Журнал є фаховим з політичних, соціологічних та правових наук [14].

Співробітництво[ред. | ред. код]

Кафедра соціології співпрацює з на постійній основі з інститутами НАН України, провідними вітчизняними та зарубіжними університетами, соціологічними установами та організаціями.

Серед головних партнерів Соціологічна Асоціація України, Інститут соціології НАН України, Польська Академія Наук (Республіка Польща), КНУ імені Тараса Шевченка, факультет соціології, Нью-Йоркський університет в Абу-Дабі, Університет Адама Міцкевича в Познані (Республіка Польща), Таллінський технологічний університет (Таллінська школа економіки та бізнес адміністрування, кафедра міжнародних відносин), Університет Оксфорд Брукс, кафедра соціальних наук, дослідницька група з європейської політики та суспільства (Великобританія), Будапештський Університет Корвінус, факультет економіки (Угорщина), Міжнародна асоціація студентів політологів - IAPSS.

Студенти кафедри соціології проходять стажування в Науково-дослідницькому центрі прикладної соціології «Соціоплюс» [15], який є підрозділом факультету соціології та права і проводить численні соціологічні й маркетологічні дослідження, Інституті соціології НАН України [16], ТОВ «Тейлор Нельсон Софрез» Україна [17], Українському інституті соціальних досліджень імені О. Яременка [18], а також в низці французьких та польських університетів.


Публічний лекторій та круглі столи[ред. | ред. код]

Кафедрою соціологію організовуються публічні лекції, круглі столи та семінари за участі провідних українських та світових вчених і практиків. Зокрема впродовж 2014-2015 року на кафедрі соціології ФСП НТУУ «КПІ» з відкритими лекціям виступили:

  • грудень 2014 р.: професор соціології Будапештського університету Корвінус Пал Тамаш на тему: «Соціологічні виміри технологічної політики» [19] ;
  • 29 травня 2015 р.: професор політології Торонтського університету Лукан Вей на тему: «Революційне походження та тривалість радянського тоталітаризму» [20];
  • 5 червня 2015 р.: професор соціології Нью-Йоркського університету в Абу-Дабі Георгій Дерлуг’ян на тему: «Ускорение модернизации в современной миросистеме: кому и как удалось, почему остальных постигли провалы?» [21], [22];
  • 22-24 вересня 2015 р.: представник компанії GL Training&Consultancy Гарі Літ прочитав серію лекцій з проблематики розвитку “сінгапурської моделі”: Lecture1 «Introduction to Globalisation: Concepts and Theories». Lecture 2 «Globalisation and Signapore Experience». Lecture 3 «The East Asian Economic Miracle». Lecture 4 «Transformation of East Asian economies»;
  • 6 листопада 2015 р.: професор в Університеті Льєжа та Університеті “Париж-8” Ерік Туссен на тему: «Аудит державного боргу як інструмент громадського контролю» [23];
  • 7 вересня 2015 року було проведено відкриту дискусії за темою: «Україна-світ» щодо обговорення останніх освітніх реформ в Україні. В рамках дискусії виступили Керстін Кайзер - депутатка земельного парламенту Брандербурга, Федеративна Республіка Німеччина, Бакара Берекашвілі - викладача політології Грузино-Американського Університету, Тбілісі, Грузія, Марію Іванчеву – PhD candidate у сфері соціології та соціальної антропології, Республіка Болгарія [24] .
  • 29 жовтня 2015 р.: професор медійних студій Нік Дієра-Візефорд на тему: «Кібер-пролетаріат: глобальна робоча сила у цифровому вирі» [25]
  • 11 грудня 2015 р.: доктор соціології, Інститут дослідження Східної та Південно-Східної Європи, Регенсбург (ФРН) Ксенія Гацкова на тему: «Від радянської людини до громадянина: трансформація політичної культури в Україні» [26];
  • 11 грудня 2015 року професор соціології Будапештського університету Корвінус Пал Тамаш на тему: «Actual interpretations in the history and sociology of sciencе [27]

Конференції кафедри[ред. | ред. код]

З 2010 року кафедра соціології є організатором масштабних конференцій з соціальних наук, у рамках яких провідні інтелектуали світу обговорюють болючі проблеми соціальних, політичних, економічних та соціокультурних змін в Україні у контексті глобальних перетворень.

Так, 28-29 жовтня 2010 р. було проведено першу міжнародну соціологічну конференцію в КПІ «Держава та глобальні соціальні зміни: історія, теорія, ідеологія».

З метою з'ясування, що являє собою модерне суспільство та проблем, напрямів й перспектив модернізації українського соціуму кафедрою соціології 28–29 листопада 2013 р. було проведено Міжнародну конференцію «Варіації модерну та модернізації: український соціум у контексті глобальних процесів» [28].

27–28 листопада 2014 року пройшла Міжнародна науково-практична конференція з соціології «Великі війни, великі трансформації: історична соціологія 20-го століття, 1914–2014» [29].

3-4 червня 2015 року було проведено міжнародну науково-практичної конференцію «Соціальні та політичні конфігурації модерну: політична влада в Україні та світі» [30].

26-27 листопада 2015 року відбулася Міжнародна науково-практичної конференції «Держава та глобальні соціальні зміни: історична соціологія панування спротиву в епоху модерну» [31].

7 листопада 2015 року в рамках проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Економічна криза чи криза неолібералізму? Альтернативна політика розвитку України» до НТУУ «КПІ» було запрошено: професора в Університеті Льєжа та Університеті «Париж-8» Еріка Тюссена (Бельгія), викладача в університетах «Париж-Дофін» та «Університет Париж VIII» Катрін Самарі (Франція), голову опікунської ради Інституту інноваційного розвитку Іллю Пономарьова- (Росія/США),професора політології Східної Європи Університету Нью-Йорка в Лондоні Марка Бойцуна (Великобританія), старшого наукового співробітника та голову школи солідарної економіки Фонду ім. Рози Люксембург Юдіт Дельгайм (Німеччина), співзасновника комітету за списання боргів третім країнам (CADTM) в Греції Мойсіса Літсіса - (Греція) [32].

Регулярними спікерами на конференціях кафедри соціології є такі всесвітньо відомі науковці: заступник директора Інституту соціології НАН України проф. Є.І.Головаха [33], зав. відділу дослідження соціальних структур Інституту соціології НАН України проф. С.О.Макеєв [34], зав. відділу соціальної психології Інституту соціології НАН України О. Г. Злобіна [35], зав. кафери соціальних структура та соціальних відносин КНУ ім. Т.Шевченка, віце-президент Соціологічної асоціації України проф. О.Д.Куценко [36], декан факультету соціології КНУ ім. Т.Шевченка А.П.Гобачик [37], професор соціології Нью-Йоркського університету в Абу-Дабі Георгій Дерлуг’ян [38], президент «Вестон консалтінг» Кріс Вестон [39], доцент Варшавського університету Войцех Рафаловский (Wojciech Rafałowski) [40].

Перспективи[ред. | ред. код]

Роботодавці вважають КПІ університетом номер один в Україні за якістю підготовки студентів [41], [42], [43], випускники кафедри соціології після закінчення навчання працюють за такими напрямками: експерт аналітичних служб центральних органів державної виконавчої влади (Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, міністерства та відомства); керівник соціологічних служб, компаній та проектів; журналіст, фахівець з мас-медіа та соціальних комунікацій в державних, комерційних та неурядових організаціях; менеджер у сфері паблік рілейшнз (PR); державний службовець, фахівець з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю у державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування; експерт-аналітик прес-служби в приватному та державному секторах економіки; PR - спеціаліст прес-служб органів внутрішніх справ, СБУ та Міністерства оборони України; викладач гуманітарних та суспільно-політичних дисциплін; консультант в політичних партіях та громадських організаціях; експерт з організації та проведення маркетингових та рекламних компаній; консультант міжнародних організацій (Міжнародна організація праці, Всесвітня організація охорони здоров’я, Програма розвитку ООН та інші); менеджер соціальних проектів; фахівець з моніторингу та оцінки соціальних проектів; керівник/аналітик соціологічних служб органів внутрішніх справ, СБУ, Міністерства оборони України [44].


Цікаві факти[ред. | ред. код]

• Соціальні науки в КПІ мають давню історію, на початку 20-го століття тут викладав видатний соціальний дослідник та політеконом Сергій Булгаков [45], а в кінці 1950-на початку 1960-х рр. – методолог та гносеолог, дослідник науки Павло Копнін.

• Ректор НТТУ «КПІ» академік М.З. Згуровський є вченим зі світовим ім’ям у сфері математичного моделювання сталого розвитку глобального суспільства [46].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рейтинг ВНЗ "Топ-200 Україна" - 2015
  2. Кафедра соціології НТУУ "КПІ"
  3. Sociology at MIT
  4. MIT Political Science
  5. Zakład Filozofii Nauki, Socjologii i Podstaw Techniki
  6. ВНЗ "Топ-200 Україна" - 2015
  7. Презентація КПІ-соціології
  8. Про кафедру соціології
  9. Викладачі кафедри соціології НТУУ "КПІ"
  10. КУТУ́ЄВ Павло Володимирович
  11. Викладачі кафедри соціології НТУУ "КПІ"
  12. «Соцієтальний розвиток, модернізація та модерн в глобальному світі»
  13. “Кращий соціолог року – 2015″
  14. Про Вісник
  15. Науково-дослідницький центр прикладної соціології «Соціоплюс»
  16. Інститут соціології НАН України
  17. TNS
  18. Український інститут соціальних досліджень імені О. Яременка
  19. Пал Тамош: Соціологічні виміри технологічної політики
  20. Лукан Вей: Революційне походження та тривалість радянського тоталітаризму
  21. Георгий Дерлугьян о величии государств и ускоренной модернизации
  22. Georgi Derluguian
  23. Ерік Тюссен. Аудит державного боргу як інструмент громадського контролю на прикладі Греції
  24. Дискусія «Яка має бути модель реформування української вищої освіти?». Київ. НТУУ "КПІ". 7 вересня.
  25. Нік Дієр-Візерфорд. Кібер-пролетаріат
  26. Ерік Тюссен. Ксенія Гацкова. Від радянської людини до громадянина: трансформація політичної культури в Україні
  27. Пал Тамаш «Actual interpretations in the history and sociology of sciencе
  28. Варіації модерну та модернізації в Україні та світі
  29. Великі війни, великі трансформації: історична соціологія 20-го століття, 1914-2014
  30. Конференція «Соціальні та політичні конфігурації модерну»
  31. «Держава та глобальні соціальні зміни: історична соціологія панування та спротиву в епоху модерну»
  32. "Альтернативна економічна політика України: передумови, інструменти, наслідки"
  33. «Варіації модерну та модернізації» (1)
  34. «Варіації модерну та модернізації» (2)
  35. Злобіна Олена Генадіївна, доктор соціологічних наук, зав. відділом соціальної психології Інституту соціології НАН України
  36. Куценко Ольга Дмитрівна
  37. Горбачик Андрій Петрович
  38. Georgi Derluguian
  39. Кріс Вестон і Павло Кутуєв: 4-а конференція "Соціальні та політичні конфігурації модерну". Дві доповіді
  40. Wojciech Rafałowski
  41. КПИ возглавил рейтинг украинских вузов, выпускающих наибольшее количество топ-менеджеров
  42. Рейтинг вищих навчальних закладів України «КОМПАС–2013»
  43. Результаты рейтинга Компас-2012
  44. Спеціальність “Соціологія”
  45. Булгаков Сергей Николаевич
  46. Михайло Згуровський