Король-Жабеня або Залізний Генріх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Король-Жабеня або Залізний Генріх
нім. Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich
Жанр казка
Автор брати Грімм, Якоб Грімм і Вільгельм Грімм
Мова німецька
Опубліковано 1812[1]

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Король-Жабеня або Залізний Генріх», або «Королевич-жаба або залізний Генрих» (нім. Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich) — популярна народна казка, яка з'являється у різних версіях у багатьох країнах. Насамперед відома німецька версія братів Грімм, які опублікували казку в 1812 році у збірці «Казки» (том 1, казка 1).

Версія братів Грімм[ред. | ред. код]

Якось королівна бавилася в лісі золотим м'ячиком, який неочікувано впав до криниці. Королівна почала плакати, оскільки це була її найулюбленіша іграшка. Тоді з води винирнуло жабеня і чоловічим голосом запропонувало допомогу, однак натомість забажало, щоб вона його «полюбила, та став би він її скрізь супроводжувати, розділяти її ігри, за її столиком сидіти поруч із нею, їсти з її золотої тарілочки, пити з її чарочки, спати у її ліжку»[2] Королівна погодилася виконати всі умови, а жабеня повернуло їй м'ячик. Королівна забрала м'ячик і почала втікати, не маючи наміру виконати свою обіцянку.

Через деякий час жабеня добралося до палацу і нагадало їй про обіцянку. Король сказав доньці, що вона мусить виконати все, що обіцяла. Королівна без особливого бажання погодилася. Разом повечерявши, вони лягли спати у ліжко. Незабаром Королівна, однак, кинула жабеня об стіну, не можучи стримати огиду. Тоді жабеня перевтілилося у гарного Королевича. Виявилось, що його перетворила на жабеня чарівниця. Дотримавшись обіцянки, Королівна зняла з нього чари й тепер він міг повернутися до свого королівства. Закінчується казка їхнім одруженням.

Інше[ред. | ред. код]

В інших, пізніших версіях байки, жабеня перевтілюється у королевича після поцілунку королівни.

Екранізації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]