Короткі відповіді на великі питання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обкладинка українського видання книжки Стівена Хокінга «Короткі відповіді на великі питання». Дизайнерка Катерина Яцушек

«Короткі відповіді на великі питання» (англ. Brief Answers to the Big Questions) — остання науково-популярна книжка британського фізика-теоретика Стівена Хокінга (1942–2018). До завершення роботи над книжкою Хокінг не дожив, її закінчили та опублікували друзі й колеги науковця.

Одну передмову до «Коротких відповідей» написав актор Едді Редмейн, який зіграв Стівена Хокінга у біографічній драмі «Теорія всього». Іншу — близький друг Хокінга Кіп Торн, лавреат Нобелівської премії з фізики за 2017 рік. Післямову написала донька науковця Люсі Хокінг.

Англійське видання вийшло в жовтні 2018 року у видавництві Hodder & Stoughton (палітурка) і Bantam Books (обкладинка); українське — через рік, у 2019-му, в харківському видавництві «Вівсянка» (переклад Миколи Климчука).

У цій книжці Хокінг у популярній формі пропонує відповіді на фундаментальні екзистенційні та наукові питання (див. зміст книжки).

Зміст книжки[ред. | ред. код]

  • Переднє слово. Едді Редмейн
  • Вступ. Кіп Торн
  • Навіщо ставити великі питання?
    1. Бог існує?
    2. Як усе почалося?
    3. Чи існує у Всесвіті інше розумне життя?
    4. Чи можна передбачити майбутнє?
    5. Що всередині чорних дір?
    6. Чи можливі подорожі в часі?
    7. Чи збережеться життя на Землі?
    8. Навіщо нам освоювати космос?
    9. Чи перевершить людину штучний інтелект?
    10. Як створити майбутнє?
  • Післямова. Люсі Хокінг

Посилання[ред. | ред. код]