Котяча акула Доусона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Котяча акула Доусона
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Ряд: Carcharhiniformes
Родина: Котячі акули (Scyliorhinidae)
Рід: Bythaelurus
Вид:
B. dawsoni
Біноміальна назва
Bythaelurus dawsoni
(Springer, 1971)
Синоніми

Halaelurus dawsoni Springer, 1971

Котяча акула Доусона (Bythaelurus dawsoni) — акула з роду Bythaelurus родини Котячі акули. Інша назва «новозеландська котяча акула».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 45 см. Голова відносно велика, зверху сплощена, округла. Морда коротка. Очі великі, горизонтально витягнуті, з мигальною перетинкою. За ними розташовані маленькі бризкальця. Ніздрі середнього розміру. Присутні носові клапани. Губні борозни середнього розміру. Рот широкий. Зуби дрібні, з багатьма верхівками, з яких центральна висока й зігнута, бокові — крихітні. У них 5 пар коротких зябрових щілин. Тулуб стрункий. Усі плавці округлої форми. Грудні плавці великі, широкі. Мають 2 маленьких спинних плавця, розташовані у хвостовій частині. Задній спинний плавець трохи більше за передній. Черевні плавці дещо більше спинних плавців. Анальний плавець трохи менше за задній плавець. Хвостовий плавець вузький, довгий, гетероцеркальний.

Забарвлення сіро-коричневе з подекуди блідими плямами на спині та з боків. Черево білуватого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 50 до 790 м, зазвичай 300–700 м. Волі до мулистих та мулисто-піщаних ґрунтів. Полює на здобич біля дна. Живиться креветками, крабами, раками-відлюдниками, омарами, лангустами, головоногими та черевоногими молюсками, а також дрібною рибою і личинками морських тварин.

Статева зрілість у самців настає при розмірах 35-36 см, самиць — 37-38 см. Це яйцекладна акула. Самиця відкладає 2 яйця у твердій капсулі на дно. Народжені акуленята досягають 11 см.

Не є об'єктом промислового вилову, оскільки м'ясо має доволі низьку якість.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає в акваторії поблизу Південного острова Нової Зеландії, біля плато Кемпбел.

Джерела[ред. | ред. код]