Крило янгола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Качка із синдромом крила янгола

Крило янгола[1] - це захворювання, що вражає переважно навколоводних птахів (гуси та качки) за якого суглоб крила деформується таким чином, що махові пір'їни спрямовуються від тіла замість того, щоб лежати паралельно до тіла. Частіше спостерігається у самців. Також існують повідомлення про спостереження серед хижих птахів, дрохфових, папуг[2].

Захворювання часто набувається серед молодих особин. Через висококалорійну дієту, особливо білкову та із низьким вмістом вітаміну D, E, мангану та кальцію, один або обидва променево-зап'ясткові суглоби затримуються у своєму розвитку відносно інших частин крила (через незрозумілі причини, якщо вражається тільки один суглоб, то це, переважно, лівий). В результаті суглоб вивертається назовні та не може виконувати своєї фукнції. Симптоми крила янгола включають також деформацію махових пер, особливо першорядних, або їх ріст під нетиповим кутом. В екстремальних випадках пера нагадують соломинки, що стирчать із крила і являють собою лише стовбур пера.

Це захворювання невиліковне серед дорослих птахів і може викликати ранню смертність, оскільки такі птахи не здатні до польоту [3]. У молодих птахів, натомість, наслідки захворювання можна виправити, якщо зафіксувати крило під правильним кутом на час остаточного формування скелету в комбінації із збалансованим раціоном

Теоретично, захворювання можуть спричиняти генетичні чинники, проте, ініціює його розвиток надлишок вуглеводів та білків в раціоні та дефіцит вітаміну Е, кальцію, мангану. Періодично захворювання спостерігається серед диких водоплавних птахів, які тримаються поруч із місцями підгодівлі, особливо якщо в цих місцях підгодовують хлібом [3].

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. Avian Nutrition Glossary. LafeberVet.com. Архів оригіналу за 21 жовтня 2013. Процитовано 29 жовтня 2013.
  2. Zsivanovits, Petra; Monks, Deborah J.; Forbes, Neil A. (2006). Bilateral Valgus Deformity of the Distal Wings (Angel Wing) in a Northern Goshawk (Accipiter gentilis). Journal of Avian Medicine and Surgery. 20: 21—26. doi:10.1647/1082-6742(2006)20[21:BVDOTD]2.0.CO;2.
  3. а б Here's Another Good Reason Not To Feed Bread To Ducks In Spokane Park Ponds. City of Spokane news. Архів оригіналу за 1 November 2013. Процитовано 29 жовтня 2013.