Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919-1924)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919-1924)»
Оюкладинка книги
Автор Тіна Пересунько
Дизайн обкладинки В'ячеслав Горшков
Країна Україна
Мова Українська
Жанр науково-популярне видання
Місце Київ
Видавництво Видавничий дім «АртЕк»
Видано 2019
Видано українською 2019
Тип носія папір крейдований, 130 г, у твердій обкладинці, друк офсетний формат 60x84/8.
Сторінок 312
Тираж 3000
ISBN 978-617-7674-92-3

«Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира». Місія капели Олександра Кошиця (1919-1924)» — книга Тіни Пересунько, що вийшла у 2019 році під грифом Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України.

Книга написана на матеріалах фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України і приурочена до відзначення у 2019 році 140-річчя з дня народження Симона Петлюри, 100-річчя європейської прем'єри «Щедрика» і 100-річчя культурної дипломатії України.

Мета видання — просування іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії.

Вміст[ред. | ред. код]

У виданні вперше оприлюднюється хроніка тріумфального турне Української Республіканської Капели під орудою диригента Олександра Кошиця у країнах Західної Європи, Північної та Південної Америки у 1919–1924 роках.

Видання містить кількасот унікальних рецензій європейської та американської преси, листи видатних політичних і культурних діячів світу з відгуками про Україну і українську культуру. Подаються фрагменти подорожніх щоденників учасників турне, листування Симона Петлюри і Олександра Кошиця, урядові документи культурної політики УНР.

Усього у виданні опубліковано понад півтисячі архівних документів, що демонструють тяглість державних традицій України в галузі культурної дипломатії і спроможність української культури на світовий резонанс.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Книга здобула перемогу ХХІ Всеукраїнського рейтингу «Книжка року-2019» в номінації «Минувшина: популярні видання/історична белетристика»[1], диплом премії ім. В. Веретенникова у номінації «археографія, архівна евристика»[2] та диплом Всеукраїнського бібліотечного «Біографічного рейтингу» у номінації «Колективний портрет»[3], була закуплена Українським інститутом книги для поповнення бібліотечних фондів України[4], а на початку 2022 року – внесена до списку так званої «екстремістської літератури» адміністрацією фейкової «ЛНР»[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Книжка року-2019» в номінації «Минувшина: популярні видання/історична белетристика». НАН України. Процитовано 18 січня 2023.
  2. Наказ Державної архівної служби України про присудження премії імені Василя Веретенникова у номінації «археографія, архівна евристика» Пересунько Тіні Вікторівні (PDF).
  3. Відомі лауреати III Всеукраїнського бібліотечного «Біографічного рейтингу». Веб-сайт Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. 16 травня 2020.
  4. Про затвердження переліку книжкової продукції, що придбається для поповнення бібліотечних фондів. Платформа ефективного регулювання.
  5. На Луганщині окупанти створили список "забороненої" літератури. Інститут масової інформації. 23 січня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]