Курганець-25

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Курганець-25
Об'єкт 695 на платформі Курганець-25
Об'єкт 695 на платформі Курганець-25
Історія використання
На озброєнні дослідна експлуатація
Оператори Росія Росія
Історія виробництва
Розробник Тракторні заводи
Виробник Росія Росія, Курганмашзавод
Виготовлення з 2013 перші дослідні
Виготовлена
кількість
>10-20
Характеристики

Прохідність брід: плаває

Курганець-25 у Вікісховищі

Курганець-25російська перспективна середня гусенична платформа, що розробляється концерном «Тракторні заводи». У розробці платформи бере участь ряд інших підприємств, зокрема ЦНДІ «Буревісник» та інші. Платформа сконструйована за модульним принципом, що дозволяє полегшити і прискорити виробництво і ремонт бронетехніки на її базі. Розробка ББМ "Курганец-25" розпочалась у 2011 р, Попередні випробування ББМ закінчилися у жовтні 2021 р., а державні випробування мали розпочати у листопаді 2021 р. Початок серійного виробництва передбачається не раніше 2023 року.[1]

Призначення[ред. | ред. код]

Курганец-25 є універсальною гусеничною платформою, на базі якої планується створити бойову машину піхоти (Індекс ГБТУОб'єкт 695), бойову машину десанту, гусеничний бронетранспортер (Індекс ГБТУ — Об'єкт 693) і протитанкову самохідну установку з 125-мм танковою гарматою. Призначений для заміни існуючих БМП, що стоять на озброєнні російської армії.[2]

Конструкція[ред. | ред. код]

Моторно-трансмісійне відділення платформи розташоване в передній частині корпусу і зміщено вправо для поліпшення компонування машини. Для вивантаження десанту використовується апарель з додатковими дверима в ній. Маса машини становитиме приблизно 25 тонн. Пасивну броню буде доповнювати комплекс активного захисту на башті. Боєкомплект і озброєння ізольовані від десанту та екіпажу.

Екіпаж складається з трьох чоловік. Десантне відділення розраховане на вісім чоловік. Максимальна швидкість становить 80 км/год по шосе і 10 км/год на воді. Потужність двигуна 800 к.с.

БМД і БМП платформи оснащені дистанційно-керованим універсальним бойовим модулем «Епоха» озброєним 30-мм автоматичною гарматою 2А42 з селективним боєпостачанням (боєзапас 500 снарядів), 7,62-мм кулеметом ПКТМ (боєзапас 2000 набоїв), двома здвоєними пусковими установками ПТРК «Корнет». Автоматичний гранатомет не передбачений. Рух бойового модуля здійснюють керовані комп'ютером електродвигуни. Бойовий модуль може управлятися навідником і командиром машини. Універсальний бойовий модуль, за рахунок роботизації, здатний стежити за ціллю і самостійно вести обстріл об'єкта до його знищення, оператору необхідно лише вказати ціль, після цього комп'ютер почне самостійно стежити за нею (ціллю).

Галерея[ред. | ред. код]

БТР «Об'єкт 693»
БМП «Об'єкт 695»

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Туманне майбутнє російських бойових машин "Курганец-25" (укр.). Архів оригіналу за 18 квітня 2022. Процитовано 18 квітня 2022.
  2. На полигоне в Алабино появились новые БМП Курганец-25 (рос.). Архів оригіналу за 8 травня 2015. Процитовано 18 квітня 2022.