Курганна група біля села Червоний Запорожець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Курганна група біля села Червоний Запорожець — пам'ятка археології національного значення у складі трьох курганів біля села Червоний Запорожець Криворізького району Дніпропетровської області. Охоронний номер — 3996.

Курганна група розташована за 2 км на південний захід від центру села, на ріллі, на вододільному плато балок Водяненька та безіменна, що впадають у річку Кам'янка — притоку річку Базавлук. Виявлена в 1982 р. археологами Дніпропетровського історичного музею ім. Д. І. Яворницького Л. М. Голубчик та Л. М. Чуриловою. Повторно обстежена в 2007 р. співробітником Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей В. В. Тітовим.

Недосліджена. У складі групи — три кургани, що розташовані на місцевості по вісі північний захід — південний схід. Насипи мають такі розміри відповідно до порядку зменшення (висота/діаметр): 1,8/50 м; 1,2/30 м та 0,2/10 м. Поверхні розорюються, вершини сплощені, поли розтягнуті. Насипи сегментоподібної форми. \

Джерела[ред. | ред. код]

  • Елинова Л. П. Отчет о разведках Днепропетровского исторического музея в 1981—1982 гг. / Л. П. Елинова, Л. Н. Голубчик, Л. Н. Чурилова // НА ІА НАН України, ф. експ. 1982/125, р. 1, с. 7.
  • Технічна документація по встановленню меж територій пам'яток археології на землях Токівської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області // Архів ДОЦОІКЦ, інв. No 0112.