Леонід Белєй

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леонід Вікторович Белєй
Основна інформація
Дата народження 14 липня 1966(1966-07-14) (57 років)
Місце народження Київ, Україна
Роки активності від 1997 до сьогодення
Громадянство Україна Україна
Професія музикант
Інструменти акордеон
Жанр ска, фольк-рок, блюз, регі
Колективи Мандри

Леонід Вікторович Белєй (Льоня) — український музикант, акордеоніст, учасник гурту Мандри (акордеон\клавішні).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 14 липня 1966 року в місті Київ і вже з дитячих років відчув нестримний потяг до музики. З перших років навчання в загальноосвітній школі потяг до музики збільшився до розмірів бажання навчитися грати на акордеоні. Закінчивши дитячу музичну школу, а також вісім класів загальноосвітньої школи, з полегшенням та великим задоволенням заховав власний акордеон в далекий куток і продовжив освіту у Київському технікумі радіоелектроніки. Слава кумирів рок-музики того часу ("Машина времени", "Воскресенье", "Динамик", "Аквариум"...) дала поштовх до оволодіння модним серед молоді інструментом — гітарою.

Ще навчаючись в технікумі, разом з друзями робив перші спроби зібрати рок-команду. Після технікуму була служба в армії та дуже різноманітна біографія в області працевлаштування: працював на Київському центральному телеграфі, в одній з будівельних організацій, у Київському Молодому театрі, митним брокером солідної комерційної фірми... Але паралельно протягом усього цього часу музичної творчості не припиняв. В цей період брав участь у декількох музичних проектах київського андеграунду (в тому числі в записах пісень досить відомого на той час андеграундним колам Фоми, доповнив пісні Фоми мелодійним колоритом).

Зовнішні відеофайли
Л. Белєй Easy Evening (Люмінофори 2005)
Мультфільм "Лежень" з музикою Л. Белєя

Приєднався до гурту Мандри в жовтні 1997 року. Того ж року Леонід відіграв свій перший справжній концерт на розігріві російського гурту «АукцЫон» в київському ПК КМУЦА. Одночасно брав участь і в багатьох інших проектах, зокрема писав музику до так і не виданого пісенника Каті Chilly «Сон» (2002). Навесні 2003-го року в складі гурту Suphina Dentata записав платівку «Rosa Del Ciel».

У березні 2005-го під творчим іменем Лео видав власний альбом «Люмінофори».

У 2013 написав музику до мультфільму «Лежень» за мотивами однойменного твору Юрія Винничука.

Одружений. Освіта середня спеціальна.

Посилання[ред. | ред. код]