Ллана з Гатола

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ллана з Гатола
Дата створення / заснування 1941
Назва англ. Llana of Gathol
Входить у цикл Барсум
Попередник Штучні люди Марса
Наступник Джон Картер з Марса (колекція)
Жанр планетарна романтика
Автор Едґар Райс Барроуз
Видавець Edgar Rice Burroughs, Inc.d
Країна походження  США
Мова твору або назви англійська
Дата публікації 1948
Тип місця дії пустеля

«Ллана з Гатола» — це збірка чотирьох науково-фантастичних оповідань американського письменника Едгара Райса Берроуза, які спочатку були опубліковані в Amazing Stories у 1941 році. Перше зібране видання Ллана з Гатола було опубліковано в 1948 році з очевидно новою передмовою. Це передостання книга в серії про Барсум і остання, опублікована за життя Берроуза.

Історії в «Ллані з Гатола» мають дещо більш гумористичний тон, ніж попередні записи серії про Барсум, і ця книга вважається прикладом самопародії Берроуза наприкінці своєї кар’єри.

Оповідання[ред. | ред. код]

  • «Стародавні мерці» (спочатку «Місто мумій»)
  • «Чорні пірати Барсума»
  • «Втеча на Марсі» (оригінально «Жовті люди Марса»)
  • «Невидимки Марса»

Короткий зміст сюжету[ред. | ред. код]

Нащадки Джона Картера

Історії в цій збірці обертаються навколо онуки Джона Картера Ллани з Гатола, яка грає роль «дівчини в біді», яку грають Дея Торіс і Тувія в попередніх частинах серіалу про Барсум.

У пошуках усамітнення Джон Картер летить у безлюдне місто Горц. За одним із тих збігів обставин, які часто зустрічаються в книгах Берроуза, він виявляє свою власну онуку Ллану з Гатола, яка перебуває в полоні. Подальші спроби безпечно повернути Ллану додому приводять Картера, Ллану та Пана Дена Чі, молодого чоловіка, якого вони підбирають по дорозі, через низку пригод. Вони зустрічають стародавнього божевільного гіпнотизера, який силою гіпнозу зберігав людей протягом майже мільйона років. Вони знаходять долину, зайняту чорними людьми, які ув'язнюють їх. Вони подорожують до землі Панкор, де солдатів заморожують і тримають у резерві, поки не знадобляться для війни. Нарешті вони досягають землі Інвак, де мешканці оволоділи мистецтвом невидимості.

Вплив[ред. | ред. код]

Назву книги було створено за назвою пізнішого роману Ліна Картера «Ілана Каллісто», його серії «Каллісто», натхненної Берроузом.

Термін дії авторських прав на цю історію закінчився в Австралії і тепер вона перебуває у суспільному надбанні. Текст доступний через Project Gutenberg Australia.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]

Шаблон:Burroughs (books)