Лір (ірландська міфологія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лір і його діти-лебеді. Ілюстрація з видання Celtic Myth and Legend, (1905)

Лірдавньоірландській lir — це родовий відмінок від lear, що означає море) персонаж міфологічного циклу давньоірландських саг, втілення Моря-Океану, представник Народу богині Дану, покоління, що передувало появі людей в Ірландії[1]. Найбільш відомий як батько Мананнана, що успадкував риси морського божества, та інших чотирьох дітей, відомих з казки Діти Ліра.

Претендував на першість серед свого народу, але стати королем Туата Де Дананн, королем-вигнанцем, судилося лише його сину, Мананнану. Від свого суперника, короля Бобд Дерга, Лір отримав у дружини двох його дочок. Від першої народилися троє синів і донька, однак їх мати померла. Друга ж, Аойфе, ревнувала через взаємну любов її чоловіка та дітей від першого шлюбу. За допомогою чарів вона перетворила своїх племінників і племінницю на чотирьох лебедів.

Також із фігурою Ліра пов'язують валлійського Лліра[2] відомого зі створеного в XI—XIII століттях Мабіногіону, а саме частини, що зветься «Бранвен, дочка Лліра». Натомість лише подібність імені пов'язує це морське божество з королем Ліром, відомим із псевдоісторичної Історії королів Британії та однойменної трагедії Вільяма Шекспіра.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оповідь про Ліра на ресурсі Timeless Myths, зібранні європейських міфів. Архів оригіналу за 9 червня 2019. Процитовано 18 січня 2016.
  2. [[https://web.archive.org/web/20160113180441/http://www.britannica.com/topic/Llyr Архівовано 13 січня 2016 у Wayback Machine.] Згадка про валлійського Лліра в Британіці]