Лі Юн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лі Юн
каліграфія Лі Юна
Псевдо Лі Тайхе (泰和), Лі Бейхай (李 北海)
Народився 678(0678)
Янчжоу (провінція Цзянсу)
Помер 747(0747)
Підданство династія Тан
Національність китаєць
Діяльність каліграф
Рід Zhao jun Li shid
Батько Li Shand[1]
У шлюбі з Wen Shid[1]
Діти Li Qid[1], Li Yingd[1], Li Shid[1] і Li Qiaod[1]

Лі Юн (李邕, 678 — 747) — китайський каліграф стел (бей) часів династії Тан. Його називали «рукою безсмертного у каліграфії».

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 678 році в Янчжоу (на території сучасної провінції Цзянсу). Про родину та життя мало відомостей. Усе життя займався вивченням та вдосконаленням мистецтва каліграфії, наслідуючи майстра Ван Січжи. Сконав у 747 році.

Творчість[ред. | ред. код]

Лі Юн розвивав свій стиль не шляхом зовнішнього наслідування Ван Січжи, а через досягнення внутрішнього співзвуччя творчих принципів. Лі Юн домагався підсилення і ущільненості пластики рис. Йому приписуються слова: «Схожий на мене — вульгарний; той, хто вчиться у мене, — мертвий», які підкреслюють його переконаність у необхідності створення власного стилю. Твори каліграфа відомі тільки по відбитках (ке-ті) та копіям (лінь) часів династії Сун.

Одним з найкращих прикладів стилю Лі Юна почерком сіншу вважається стела на честь живописця Лі Сисюня. Стела «Лі Сисюнь бей» була створена у 720 році. Складається з 30 стовбців по 70 ієрогліфів в кожному. Стиль Лі Юна ґрунтувався на поєднанні двох почерків — сіншу і кайши. Його каліграфія позбавлена суворої нормативності, характерної для танського статуту, а рисам властива деяка подовженість пропорцій, висхідна до творів каліграфа періоду правління династії Південна Ці Бей Іюаня.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Tseng Yuho. A History of Chinese Calligraphy. Hong Kong, 1998.
  • Miller P. Four Thousand Years of Chinese Calligraphy. Chic.; L., 1990
  1. а б в г д е China Biographical Database