Медаль «За військову доблесть» (Італія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «За військову доблесть»
Al valore militare
Країна Італія Італія
Тип медаль
Система Список медалей, відзнак та орденів Італії
Вручається: Солдатам і офіцерам
Підстава За видатні заслуги, проявлені на полі бою
Статус вручається
Нагородження
Параметри діаметр медалі 33,5 мм ширина стрічки 32 мм.
Засновано: 26 березня 1883 року
Нагороджено: 2143 (золота медаль)
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю «За військову доблесть» (Італія) (66)
Черговість

CMNS: Медаль «За військову доблесть» у Вікісховищі

Золота медаль «За військову доблесть» (італ. Medaglia d'oro al valor militare, M.O.V.M.) — медаль, заснована королем Віктором Амадеєм III 21 травня 1793 року. Вручалася за хоробрість і відвагу, проявлені на полі бою. Вийшла із вжитку в період панування Наполеона, була відроджена 1 квітня 1815 року Віктором Емануїлом I. І ним же через декілька місяців, 4 серпня 1815, медаль «За військову доблесть» була замінена на «Військовий орден Савої» («Ordine militare di Savoia»).

У 1833 році Карл Альберт відновив Золоту медаль «За військову доблесть», а також додав Срібну і Бронзову. На лицьовій стороні медалей були зображені: овальний щит з хрестом Савойського дому обрамлений гілками лавра і маслинового дерева, царський вінець і напис «AL VALORE MILITARE»; а на зворотньому боці містилася інформація про нагородженого, обрамлена двома лавровими гілками. Золотою медаллю «За військову доблесть», яка цінувалася на рівні вищих нагород Італійського королівства, нагороджувалися солдати і офіцери за видатні заслуги. По статуту нагороди, кавалерові Золотої медалі навіть старший в чині повинен віддати честь першим.

Медаль Республіки Сало 1943—1945

Медаль «За військову доблесть» існувала і в Італійській соціальній республіці (Респу́бліка Сало́) з 1943 року по 1945 рік. На відміну від королівської нагороди на аверсі медалі, замість королівського герба, було розміщено римський короткий меч — гладіус, вістрям вгору, обрамлений вінком з лаврових і дубових гілок.

У 1946 Італія стала парламентською республікою і після затвердження у 1948 році державної емблеми Італійської республіки монархічна символіка на медалях — щит і корона були замінені на велику зірку на тлі зубчастого колеса, оточеного гілками маслинового дерева і дуба.

Література[ред. | ред. код]

  • Тарас Д. А. Боевые награды союзников Германии во II Мировой войне. — Минск : Харвест, 2004. — 208 с. (рос.)
  • Le Medaglie d'Oro al valor militare. [Gruppo Medaglie d'Oro al valor militare d'Italia]. Roma 1965. 804 p. (італ.)

Посилання[ред. | ред. код]