Медіаконвертер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Внутрішній устрій медіаконвертера між Ethernet 100BASE-T, роз'єм 8P8C (справа) та оптичним середовищем (роз'єм Duplex SC з заглушкою в центрі). Зліва перебуває блок живлення. Конвертер виконан на базі мікросхеми Kendin KS8995 — 5 портового Ethernet коммутатора та інтегрованого оптичного трансивера OPT-155A2H1.

Медіаконвертер (також перетворювач середовища) — пристрій, що перетворює середовище поширення сигналу з одного типу в інший. Під середовищем поширення сигналу може розумітися будь-яке середовище передачі даних, проте в сучасній термінології медіаконвертер працює як сполучна ланка тільки між двома середовищами - оптичним і мідним кабелями. Найчастіше середовищем поширення сигналу є оптичні кабелі і мідні дроти.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Традиційно, стосовно до мережевих технологій, медіаконвертери здійснюють свою роботу на 1-м рівні Моделі OSI. У цьому випадку неможливо перетворення швидкості передачі даних між двома середовищами, а також неможлива інша інтелектуальна обробка даних. В цьому випадку медіаконвертери також можуть називати трансиверами. З розвитком технологій медиаконвертери забезпечили додатковими інтелектуальними можливостями, щоб забезпечити стикування старих пристроїв з більш новими. Медиаконвертери стали працювати на 2-м рівні моделі OSI і отримали можливість перетворювати не тільки середовище, а також і швидкість передачі даних, володіти іншими сервісними функціями, як оповіщення про обрив лінії зв'язку на протилежному боці, контроль за потоком передачі даних, іншими технічними можливостями.

Ethernet-медіаконвертери[ред. | ред. код]

Ethernet-медіаконвертери традиційно діляться на прості (1-й рівень модели OSI), які підпорядковуються правилу 5-4-3[en] і на комутуючі (2-й рівень модели OSI), на які не діють обмеження за кількістю медиаконвертеров на ділянці мережі, що з'єднує її сегменти. У таких медиаконвертеров в описі вказується 10 / 100TX для Fast Ethernet, або 10/100 / 1000T для Gigabit Ethernet, що означає їх можливість перетворювати не тільки середовище передачі, а також і швидкість, що характерно для комутуючих пристроїв.

Обриви зв'язку[ред. | ред. код]

При використанні медиаконвертеров для об'єднання двох сегментів мережі виникають проблеми з автоматичним виявленням обривів зв'язку (наприклад, в протоколах STP). Для їх вирішення використовуються конвертори з підтримкою технологій: [1]

  • Far End Fault (FEF 802.3u)
  • Link Loss Return
  • Link Loss Carry Forward (LLCF)
  • Link Fault Pass-through (LFP)

Link Fault Pass-through[ред. | ред. код]

Link Fault Pass-through (LFP) — буквально, транслювання відсутності «Link». Функція медіаконвертерів, що включає обидва порту медіаконвертера тільки в тому випадку, якщо на обох портах є сигнал від підключеного пристрою.

Принцип роботи на прикладі роботи медіаконвертера з одним портом під мідний кабель «вита пара» одним оптичним портом:[2]

Стан лінії UTP Стан оптичної лінії' Індикатор «Link», порт UTP Індикатор «Link», оптичний порт
На іншій стороні лінії Є працюючий пристрій Лінію пошкоджено, або на іншій стороні НІ пристрою під час роботи Ні Ні
Лінія пошкоджена, або на іншій стороні НІ пристрою під час роботи На іншій стороні лінії Є працюючий пристрій Ні Ні
На іншій стороні лінії Є працюючий пристрій На іншій стороні лінії Є працюючий пристрій Так Так

Функція LFP застосовується з метою забезпечення надійного контролю над мережею зв'язку. Контроль здійснюється за допомогою пристроїв з функцією управління, таких як мережеві ікомутатори та маршрутизатори. Медіаконвертери в переважній більшості випадків не мають функцію управління, так як це зазвичай економічно недоцільно.

У разі наявності у медіаконвертера функції LFP стає можливим відстежити «падіння» «Link» на оптичної лінії, так як мідний порт, яким безпосередньо медіаконвертер пов'язаний з комутатором теж «падає». У цьому випадку проблема буде виявлена ​​за допомогою засобів на основі SNMP протоколів. У разі відсутності функції LFP у медіаконвертера, «Link» порту під кабель «вита пара» залишається «горіти» і проблема не може бути виявлена віддалено.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Using fiber media converters with copper networks. Архів оригіналу за 6 січня 2013. Процитовано 31 грудня 2012.
  2. Лекция 9. Функция LFP. Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 14 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]