Трансивер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сучасний радіоаматорський трансивер.

Транси́вер (англ. Transceiver — приймодавач) — пристрій для передачі і прийому сигналу між двома фізично різними середовищами системи зв'язку. Це приймач-передавач, фізичний пристрій, який сполучає інтерфейс хоста з локальною мережею, такий як Ethernet. Трансивери Ethernet містять електронні пристрої, що передають сигнал в кабель і детектують колізії.

Саме слово утворено з часток англійських слів transmitter (передавач) та receiver (приймач).

Призначення[ред. | ред. код]

Ethernet[ред. | ред. код]

Мережний трансивер виконує наступні функції:

  • прийом і передача даних з кабелю на кабель;
  • визначення колізій в кабелі;
  • електрична розв'язка між кабелем і іншою частиною адаптера;
  • захист кабелю від некоректної роботи адаптера.

Трансивер дозволяє станції передавати в і отримувати із загального мережевого середовища передачі. Додатково, трансивери Ethernet визначають колізії в середовищі і забезпечують електричну ізоляцію між станціями. Наприклад, 10Base2 і 10Base5 трансивери підключаються безпосередньо до середовища передачі (кабель) загальної шини. Хоча перший зазвичай використовує внутрішній трансивер, вбудований в схему контролера і Т-конектор для підключення до кабелю, а другою (10Base5) використовує окремий зовнішній трансивер і AUI-кабель або трансиверний кабель для підключення до контроллера. 10BaseF, 10BaseT, FOIRL також зазвичай використовують внутрішні трансивери. Треба сказати, що існують так само зовнішні трансивери для 10Base2, 10BaseF, 10baseT і FOIRL, які можуть окремо підключатися до порту AUI або безпосередньо або через AUI-кабель.

Радіо трансивери[ред. | ред. код]

Див. також: Радіопередавач
Див. також: Радіоприймач

Існують радіоаматорські трансивери. Це також пристрої для передачі та прийому радіосигналів між двома, або групою радіоаматорів. За часів СРСР трансивери виготовлялись радіоаматорами самостійно, але виключно з дозволу державної інспекції електрозв'язку. Найпопулярніша конструкція аматорського трансиверу - трансивер UW3DI. Наприкінці XX і початку XXI століть, до України почали завозитись трансивери для аматорського зв'язку промислового виготовлення. Переважно це трансивери американських та японських фірм.

Дивись також[ред. | ред. код]