Мискал Омурканова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мискал Омурканова
Основна інформація
Дата народження 1915
Місце народження Chaekd, Пішпекський повітd, Семиріченська область, Туркестанське генерал-губернаторство, Російська імперія
Дата смерті 25 грудня 1976(1976-12-25)
Місце смерті Бішкек, Киргизька РСР, СРСР
Професії співачка
Інструменти Комуз і вокал[d]
Нагороди
орден Леніна орден Трудового Червоного Прапора

Мискал Омурканова (кирг. Мыскал Өмүрканова; 1915, киштак Баш-Кууганди (нині Жумгальського району Наринської області Киргизстану) — 25 грудня 1976, Бішкек) — киргизька радянська народна співачка, виконавиця фольклорних і авторських пісень, Народна артистка Киргизької ССР.

Життєпис[ред. | ред. код]

З молодості Мискал Омурканова виступала у колгоспно-радгоспному театрі рідного села Чаєк, акомпануючи собі на комузі. У 1936 році здобула першу премію на Всекиргизькій олімпіаді народної творчості. З 1940 році — артистка Наринського обласного музично-драматичного театру.

У роки німецько-радянської війни Мискал Омурканова виступала у тилу і фронті у складі концертної бригади під керівництвом акина Осмонкула Болебалаєва.

У 1941 році була запрошена солісткою до Киргизької державної філармонії, де працювала два десятиліття до 1961 року.

З великим успіхом співачка виступила на другій Декаді киргизького мистецтва у Москві (1958), її виконання пісні Б. Егінчієва «Алимкан» на вірші Токтогула одержало захоплені оцінки у всесоюзній пресі.

Авторка кількох власних пісень — «Акбермет» (жіноче ім'я), «Від щирого серця» («Журегумден»), «Колгоспниця» («Колгоспдогу курбума»), «Куйген колгоспника» («Колгоспчунун куйгену») тощо.

Мала густий, оксамитовий, унікальний по тембру, діапазону і силі голос. Комузом володіла настільки, що вільно та виразно собі акомпанувала.

У 1955—1959 роки обиралася депутатом Верховної Ради Киргизької РСР.

Нагороди[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Дюшалиев К. Ш., Лузанова Е. С. Кыргызское народное музыкальное творчество. — Б., 1999.

Посилання[ред. | ред. код]