Spondias mombin

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Момбін жовтий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Момбін жовтий
Момбін жовтий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Фісташкові (Anacardiaceae)
Рід: Spondias
Вид:
Момбін жовтий (S. mombin)
Біноміальна назва
Spondias mombin
L., 1753

Момбін жовтий (Spondias mombin) — вид тропічних рослин роду Spondias з родини анакардієві. Інші назви «ямайська слива», «іспанська тропічна слива», «слива-манго» (в Іспанії), «чорнослив-момбін» (у Франції), амазонські індіанці називають його «плід тапіра», «убос» (в Перу).

Опис[ред. | ред. код]

Це високе розлоге дерево, що має 20-30 м заввишки і 1,5 м у поперечнику. В кімнатних умовах являє собою невелике плодоносне деревце. Листя дуже красиві розміром до 50 см, навіть без плодів рослина виглядає декоративно. Число окремих листочків складного листя складає від 5 до 19, у них короткі черешки завдовжки 5-15 см. Ці черешки мають яйцеподібно-ланцетоподібну форму з подовженою верхівкою, біля основи звужуються широким клином.

Плоди жовтого момбіну

Дрібні білуваті квітки з'являються у великій кількості відразу слідом листям, яке розпустилося, і утворюють верхівкові волоті завдовжки до 35 см. Квітки мають легкий аромат, змінюються на витягнуті жовті плоди (за це рослина отримала свою назву) до 4 см завдовжки і до 3 см завширшки. Плоди за смаком кислі з ароматом мускусу.

Кісточка яйцеподібна, має розмір близько 25×17 мм, з поздовжними зморшками, забарвлена у кремовий колір, дерев'яниста. Частка олії в насінні становить 31,5 %.

Листя і кора рослини містять дубильні речовини, сапоніни, флавоноїди, стерини, хінони. Листя містять декілька похідних саліцилової кислоти. Кора і листя також мають хімічну речовину — каріофіллен. Листя є значним джерелом іншої хімічної речовини, званого як хлорогенова кислота. Це хімічна речовина має антибактеріальну, противірусну, протизапальну дію.

Вирощування[ред. | ред. код]

Дерево швидкозростаюче, любить сонячне місце з легким затемненням, може терпіти невелику посуху. Насінням розмножується досить легко. Насіння проростає протягом місяця. Жовтний момбін здатний плодоносити щорічно і вимагає теплого клімату протягом всього року. Дерева дають багатий урожай 1-2 рази на рік.

У Мексики плодоношення відбувається з липня до жовтня, на Ямайці та Коста-Риці — в липні-серпні, при повному дозріванні плоди падають на землю, але зазвичай місцеві мешканці збивають плоди раніше.

Застосування[ред. | ред. код]

В давнину широко вживався стародавнім народом майя.

Сьогодні цінується мореплавцями, які вирушаючи в плавання беруть плоди з собою для втамування спраги, плоди дуже соковиті. Також плоди вживають в їжу в тушкованому вигляді з цукром, багато хто використовує їх у свіжому вигляді. З соку виготовляють різні напої, желе або додають в морозиво.

У Бразилії готують вино — «Vinho де Taperiba». У Мексиці незрілі плоди маринують та їдять їх наче оливки, а молоде листя вживають у свіжому вигляді наче зелень. Молоде листя дещо гіркувате на смак, в Таїланді їх подають зі спеціальними тайськими чилі-пастами.

Харчова цінність на 100 г плодів: калорій — 21.8-48.1; вода — 72.8-88.53 г; білок — 1,28-1,38 г; жир — 0.1-0.56 г; волокно — 1.16-1.18 г; вуглеводи — 8.70-10.0 г; кальцій — 31,4 мг; залізо — 2.8 мг; каротин (вітамін А) — 71 МЕ; тіамін — 95 мкг; рибофлавін — 50 мкг; аскорбінова кислота — 46,4 мг.

Також застосовується деревина, з якої роблять сірники, олівці, човни.

У медицині момбін застосовується досить широко, коріння і плоди використовують як жарознижуюче. Кора використовується як проносне, проти кашлю і для обробки поранень. Листя застосовують для обробки ран, вони швидко знімають запалення, лікують лепру. Листя є потужним засобом в гінекології, їх застосовують для виклику пологів, для полегшення і зниження кровотечі під час пологів, а так само для післяпологового відновлення. Плоди вживаються в їжу дикими тваринами, тому індіанці, на полюванні, часто їх використовують у вигляді приманки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Поширено від південної Мексики до Бразилії та Перу, островах Карибського басейну, натуралізовано в Африці, Південній Азії (Індії, Бангладеш, Шрі-Ланці), Індонезії, Малайзії й Таїланді.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ayoka, A.O.; R.O. Akomolafe; O.S. Akinsomisoye; O.E.Ukponmwan (2008). Medicinal and Economic Value of Spondias mombin. African Journal of Biomedical Research (Ibadan, Nigeria: Ibadan Biomedical Communications Group) 11: 129—136. ISSN 1119-5096
  • Vargas, William G. Guía ilustrada de las plantas de las montañas del Quindío y los Andes Centrales. Colección: Ciencias Agropecuarias. Manizales: Universidad de Caldas, marzo de 2002. 813p. Colombia.