Spondias purpurea

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Момбін пурпурний)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Момбін пурпуровий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Сапіндоцвіті (Sapindales)
Родина: Фісташкові (Anacardiaceae)
Рід: Spondias
Вид:
Момбін пурпуровий (S. purpurea)
Біноміальна назва
Spondias purpurea
L., 1762

Момбін пурпуровий (Spondias purpurea) — вид тропічних рослин роду свиняча слива з родини анакардієві (Anacardiaceae). Інша назва «мексиканська слива», яку отримало завдяки схожості плодів з плодами сливи (за смаком і структурою).

Опис[ред. | ред. код]

Це листопадне невисоке дерево, яке досягає заввишки 15 м. Дерево не дуже розлоге. Листя завдовжки від 12 до 25 см, складні і непарнопер'єсті. Листя складаються з 5-19 листочків від ланцетоподібної до яйцеподібної форми, кожен завдовжки від 2 до 4 см. Кожного листочку прикріплено до ості черешком. Листя, що тільки но розпустилися мають червоний колір, згодом вони стають темно-зеленими.

Квітки рослини дрібні, фіолетового або червоного кольору, зібрані в гроно, завдовжки до 4 см. Особливість рослини є те, що воно може давати плоди ще до весняного розпускання листя. Визрівання плодів відбувається з травня по липень.

Плоди пурпурового момбіну

Довжина плодів становить від 2,5 до 5 см. Зверху вони вкриті жовтою, фіолетовою, червоною або помаранчевою глянсовою шкіркою. Усередині плоду міститься ароматна кисла м'якоть жовтого кольору, дуже соковита і за структурою волокниста. У центрі плоду — тверда кісточка жовто-коричневого кольору, що має поздовжні борозенки.

Вирощування[ред. | ред. код]

Дерево дуже невибагливе до ґрунту. Посаджений в землю пурпуровий момбін швидко приймається, досягаючи значних темпів зростання. Тому ця рослина цінується при озелененні.

Застосування[ред. | ред. код]

Плоди дуже багаті на вітамін групи В, аскорбінову кислоту (вітамін С), а також мінеральні елементи (калій, магній, залізо, мідь і фосфор).

Плоди вживають в свіжому, консервованому (маринованому) вигляді. Їх також прийнято тушкувати з цукром, в результаті чого отримують дуже смачну десертну страву. З пурпурового момбіна виходить якісне варення. На Філіппінах на їх основі роблять кисле рагу. З плодів виходить дуже корисний і смачний узвар.

Молоде листя також можна вживати в свіжому вигляді. Вони кислі, тому на їх основі виходять кислі супи, плоди додають до салатів і використовують як приправу до м'ясних і рибних страв.

Відваром кори лікують діарею і метеоризм.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

У дикому вигляді рослина зустрічається в Центральній Америці, Перу, Бразилії і на островах Карибського моря. Культивується в країнах за місцем свого походження, а також у Венесуелі, на Філіппінах та Нігерії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Miller, A and Schall, B. 2005. Domestication of a Mesoamerican cultivated fruit tree, Spondias purpurea. PNAS 102:12801–12806
  • Boning, Charles R. (2006). Florida's Best Fruiting Plants: Native and Exotic Trees, Shrubs, and Vines. Sarasota, Florida: Pineapple Press, Inc. pp. 150–151.