Монета-амулет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мадонненталер Баварії - часто використовувався не тільки як гроші, але і як монета-амулет[1]

Монета-амулет — монета або медаль, функцією якої, на думку володаря, є захист від хвороб, небезпек, нечистої сили, пристріту, а також притягнення щастя та благополуччя[1]. Плоскі шматочки металу з нанесеними на них зображеннями стали використовувати як амулети ще в давніх Ассирії та Вавилоні, до того, як монети стали виконувати функції грошей[2]. Широкого поширення вони набули в античну епоху[3]. Незважаючи на негативне ставлення християнства до амулетів, у народі набули широкої популярності монети-амулети, що містять зображення святих, Богородиці та інші християнські сюжети[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Amulettmünzen (нім.). Большой лексикон монет нім. Das große Münzen-Lexikon. Архів оригіналу за 25 листопада 2020. Процитовано 7 лютого 2017.
  2. Gorini G. The Coin as Blazon or Talisman: paramonetary functions of Money // Diogenes. — Т. 26. — С. 70—88.
  3. Fulghum M. M. Chapter 8. Coins Used as Amulets in Late Antiquity // Between Magic and Religion: Interdisciplinary Studies in Ancient Mediterranean Religion and Society / edited by Sulochana R. Asirvatham, Corinne Ondine Pache, and John Watrous. — Lanham * Boulder * New York * Oxford : Rowman&Littlefield Publishers, Inc, 2001. — P. 139—148. — ISBN 0-8476-9968-4.

Література[ред. | ред. код]