Мультиплетність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мультипле́тність — число, яке характеризує спіновий стан системи. Дорівнює кількості можливих різних значень проєкцій спіна на обрану вісь. Мультиплетність дорівнює , де S — сумарний спін[1].

  • Системи із спіном 0, що можуть приймати лише значення 0 називають синглетними або синглетами.
  • Системи із спіном 1/2, що можуть приймати значення +1/2 і -1/2 називають дублетними або дублетами.
  • Системи із спіном 1, можуть приймати значення +1,0 і -1 і називають триплетними або триплетами.

Аналогічно описуються квадруплети (3/2), квінтуплети (2) тощо.

Завдяки спін-орбітальній взаємодії, спектральні лінії розщеплюються на декілька ліній, кількість яких дорівнює мультиплетності енергетичного рівня. Таке розщеплення є однією з форм тонкої структури[2].

Мультиплети елементарних частинок[ред. | ред. код]

Для елементарних частинок існує аналогічна класифікація станів, що спирається на ізотопічний спін. Наприклад, протон і нейтрон мають ізотопічний спін 1/2, і утворюють дублет нуклонів, а позитивний, негативний і нейтральний піони мають ізотопічний спін 1, і утворюють триплет[3]. Існування мультиплетів обумовлено тим, що легкі кварки утворюють групу симетрії SU(2), і ізоспін є генератором цієї групи. Для більш складних груп симетрії, наприклад, SU(3), що її утворюють u-, d- і s-кварки, таких генераторів 2 — ізоспін і гіперзаряд. Відповідно загальна кількість проєкцій теж зростає. Наприклад, найлегші мезони утворюють нонет, що складається з трьох піонів, двох дублетів каонів і двох синглетів ета-мезонів[4].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мультиплетность [Архівовано 22 лютого 2020 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Тонкая структура [Архівовано 22 лютого 2020 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Горохів А. В. "Фізика атомного ядра. Фізика елементарних частинок ". Елементарні частинки. Кварки і структура адронів [Архівовано 22 лютого 2020 у Wayback Machine.]
  4. Quarks -> Mesons -> Nonet = Octet plus Singlet [Архівовано 8 січня 2020 у Wayback Machine.](англ.)