Міжнародна асоціація аматорського боксу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародна асоціація аматорського боксу (англ. Amateur International Boxing Association, скор. англ. AIBA) — керівний орган аматорського боксу на міжнародному рівні, який надає звання чемпіона світу та у підлеглих чемпіонатах, організовує боксерські поєдинки, в тому числі боксерські чемпіонати світу і бої на Олімпійських іграх.

Асоціацію заснували під час літніх Олімпійських ігор 1920 року в Антверпені, представники національних асоціацій Англії, Франції, Бельгії, Бразилії та Нідерландів. 24 серпня 1920 року засновано Міжнародну федерацію аматорського боксу (фр. Federation Internationale de Boxe Amateur, FIBA).

FIBA була розпущена в листопаді 1946 року через втрату довіри до деяких керівників організації, у зв'язку з їх поведінкою у Другій світовій війні. На її місце покликано Міжнародну асоціацію аматорського боксу.

Шістдесят років потому, AIBA почала керувати боксом на Олімпійських іграх без використання слова «аматор».

У 2010 році була створена напівпрофесійна Світова серія боксу (англ. World Series of Boxing).

До складу асоціації входить 195 національних федерацій боксу з шести континентів, зокрема Федерація боксу України.

Президентом федерації є росіянин Умар Кремльов[ru].

Скандали[ред. | ред. код]

У вересні 2022 року AIBA намагалася змусити збірну України виступити на юніорському чемпіонаті Європи в Італії під нейтральним прапором. Спортсмени відмовилися від участі в змаганнях. Раніше AIBA призупинила діяльність Федерації боксу України через незгоду з тим, що новим президентом ФБУ став Кирило Шевченко, а Володимира Продивуса було усунено з цієї посади. У результаті Продивуса було призначено координатором збірної України з боксу рішенням IBA.[1] 4 жовтня AIBA оголосила, що українські боксери можуть виступати під національними прапорами.[2] Наступного дня AIBA оголосила, що повертає до участі в змаганнях російських та білоруських боксерів, бо вона зберігає "політичний нейтралітет". Причому їх повертають навіть не в нейтральному статусі, хоча формально до грудня 2022 року діють допінгові санкції проти Росії.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Збірна України з боксу відмовилася виступати на юніорському чемпіонаті Європи під нейтральним прапором - Дзеркало тижня
  2. IBA allows Ukrainian boxers to compete under their flag. IBA. 4 жовтня 2022.
  3. Федерація боксу скасувала санкції проти РФ та Білорусі, бо "спорт поза політикою"

Посилання[ред. | ред. код]