Насір Джанг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Насір Джанг
2-й Нізам Хайдарабаду
1 червня 1748 — 16 грудня 1750 року
Попередник: Асаф Джах I
Спадкоємець: Мухіеддін Музаффар Джанг Хідаят
 
Народження: 26 лютого 1712(1712-02-26)
Імперія Великих Моголів
Смерть: 16 грудня 1750(1750-12-16) (38 років)
Ґінджі
Поховання: Khuldabadd
Релігія: Іслам
Рід: Асаф Джахи
Батько: Асаф Джах I
Мати: Саїд-ан-ніса Бегум

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Мір Ахмед Алі-хан Сіддікі Бейефенді або Насір Джанг (26 лютого 1712 — 16 грудня 1750) — нізам Хайдарабаду.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Асаф Джаха I. нізама хайдарабаду, й Саїд-ан-ніси Бегум. Здобув класичну освіту для могольського аристократа. Замолоду став залучатися до військових і адміністративних справ. У 1737—1741 роках в часи відсутності батька керував державою Хайдарабад. 1741 року спробував захопити владу, але зазнав поразки при Аурангабаді.

Лише після смерті Асаф Джаха I зумів зайняти трон нізамів. Могольський імператор Ахмад-шах Бахадур призначив його субадаром Декану й надав титул Насір-ад-Даула[1].

Проте вже 1749 року його владу оскаржив Музаффар Джанг, онук Асаф Джаха I. останнього підтримав Чанда Сахіб, претендент на трон Аркота. В свою чергу Насір Джанг уклав союз з аркотським набобом Анвар-уд-діном Мухаммад-ханом. В результаті війна за спадщину в Хайдарабаді перетворилася також у війну за трон в Аркоті, в яку втрутилися французи (на бозі Музаффара Джанга і Чандри Сахіба) та британці (на боці Насір Джанга і Мухаммад-хана). Загалом вона отримала назву Другої Карнатікської війни.

Насір Джанг зазнав поразки у битві з французами та Музаффар Джангом при Дюплей-Фатхабад, й біля Ґінджі його було вбито Патан Хіммат-ханом, навабом Кадапи. В результаті Музаффар Джанг став новим нізамом Хайдарабаду.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]