Національна гвардія Грузії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національна гвардія Грузії
ПрапорГерб
Дата створення / заснування 20 грудня 1990
Зображення
Участь у військовому конфлікті Південноосетинська війна, Громадянська війна в Грузії, війна в Абхазії, Конфлікт у Кодорській ущелиніd і Російсько-грузинська війна
Країна  Грузія
Офіційний сайт
CMNS: Національна гвардія Грузії у Вікісховищі

Національна гвардія Грузії (груз. საქართველოს ეროვნული გვარდია) — військове формування у складі Міністерства оборони Грузії. Його завданням є підготовка і перепідготовка резерву Збройних сил, управління мобілізаційними ресурсами; проведення заходів забезпечення безпеки під час бойових дій; підтримка цивільного населення під час надзвичайних ситуацій.

Гвардія була створена 20 грудня 1990 року рішенням Верховної Ради Грузії. Вона стала першим військовим формуванням незалежної Грузії та спершу складалося з добровольців. Це була найбільша воєнізована сила громадянської війни в Грузії, також брала участь у конфліктах в Південній Осетії та Абхазії на початку 1990- х років. В цей період у боях загинуло понад 600 гвардійців.

Посилання[ред. | ред. код]

  • საქართველოს ეროვნული გვარდიის დეპარტამენტი. ვებ-პორტალი. საქართველოს თავდაცვის სამინისტრო. 2009. Архів оригіналу за 9 грудня 2011. Процитовано 11 січня 2012.
  • საქართველოს თავდაცვის სამინისტრო. ვებ-პორტალი. საქართველოს თავდაცვის სამინისტრო. 2009.
  • ეროვნული უშიშროების საბჭო. ვებ პორტალი. 2009.
  • სამხედრო კარიერა