Націонал-соціалістичний союз німецьких доцентів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Націонал-соціалістичний союз німецьких доцентів (нім. Nationalsozialistischer Deutscher Dozentenbund, скор. NS-Dozentenbund или NSDDB) — громадська організація в Німеччині (19351945), яка об'єднувала в своїх рядах викладачів-членів НСДАП, а також її структурний підрозділ. Керівник Союзу мав звання Reichsdozentenführer (райхсдоцентенфюрер).

Історія створення[ред. | ред. код]

Створений у липні 1935 року за розпорядженням Рудольфа Гесса як підрозділ НСДАП у вищих навчальних закладах. Метою створення було встановлення політичного контролю над університетами та викладачами ВНЗ.

До завдань союзу входило:

  • вирішальна участь у виборі викладацького складу вищої школи;
  • навчання всього викладацького складу вищої школи у дусі націонал-соціалістичного світогляду у співпраці з керівником рейху з організаційних питань та головним управлінням з питань навчання;
  • сприяння тому, щоб вся вища освіта відповідала прагненням партії.

До союзу могли вступати всі викладачі вищих навчальних закладів — у тому числі не члени НСДАП. Члени союзу одночасно могли бути членами Націонал-соціалістичного союзу німецьких вчителів.

Керівник окружної спілки доцентів відносився до штабу гауляйтера і підпорядковується йому дисциплінарно. У професійному відношенні він підпорядковувався керівнику управління НССНД у рамках рейху.

Керівники[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Націонал-соціалістичний союз німецьких доцентів