Нерґал-ушезіб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нерґал-ушезіб
Ім'я при народженні Шузуб
Народився невідомо
Помер бл. 693 до н. е.
Країна Вавилон
Діяльність суверен
Титул цар Вавилону
Посада Цар Вавилону[d]
Термін 694—693 до н.е.
Попередник Ашшур-надін-шумі
Наступник Мушезіб-Мардук
Рід IX Вавилонська династія

Нерґал-ушезіб (д/н — бл. 693 до н. е.) — цар Вавилону близько 694—693 до н. е. Ім'я перекладається як «Нергал врятуй мене».

Життєпис[ред. | ред. код]

Умовно відносять до IX Вавилонської династії. Ймовірно належав до халдейської знаті. Мав ім'я Шузуб. Близько жовтня 694 року до н. е. після перемоги еламітського царя Халлутуш-Іншушинака II над вавилонським володарем Ашшур-надін-шумі (підвладного Ассирії), внаслідок чого останній потрапив у полон й невдовзі загинув, Шузуба було зроблено царем Вавилону. Змінив ім'я на Нерґал-ушезіб.

За підтримки еламітів продовжив підкорення решти Вавилонії, зокрема зайняв міста Урук і Ніппур. Але влітку 693 року до н. е. ассирійці відбили Урук. Тоді на допомогу Нерґал-ушезібу прийшов цар Еламу. Втім вже у вересні 693 року до н. е. ассирійський цар Сін-аххе-еріба в битві біля Ніппура переміг армію Халлутуш-Іншушинака II і Нерґал-ушезіба. Перший втік до Еламу, де незабаром загинув. Поваленого вавилонського царя було відправлено до Ніневії, де в жовтні 693 року дон. е. його було повішено у клітці. Халдеї поставили новим царем Вавилону Мушезіб-Мардука, який продовжив боротьбу проти Ассирії.

Джерела[ред. | ред. код]

  • A. K. Grayson (1975). Assyrian and Babylonian chronicles. J. J. Augustin. p. 232.
  • D.T. Potts: The Archaeology of Elam, Cambridge University Press, Cambridge 1999 ISBN 0-521-56358-5, 269—271.