Ножичний механізм

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приклад простого ножичного підйомника.
Дзеркало з пантографним механізмом.

Ножичний механізм використовує сполучені складані опори у вигляді перехресного з'єднання,[1] відомого під назвою «пантограф».

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Розтягування виконується за рахунок застосування тиску на зовнішні частини комплекту опор, що містяться на одному з кінців механізму. Така дія спричинює видовження хрестоподібної конструкції механізму (див. анімацію справа). Розтягування можна досягти гідравлічним, пневматичним, механічним способом, або навіть із застосуванням сили рук.

В деяких випадках такий механізм може навіть не потребувати застосування сили для повернення у вихідне положення — потрібно лише припинити дію початкового тиску.

Використання[ред. | ред. код]

Механізм використовується у таких пристроях, як підйомні столи та ножичні вишки. Ножичні підйомники, на кшталт ножичних вишок — набагато більш вантажопідйомні, аніж інші типи конструкцій (наприклад, телескопічні вишки), але більш громіздкі та масивні. Працюють в основному на електриці, але існують теж варіанти на дизельному пальному.[2]

Механізм також застосовується для створення безшумних комп'ютерних клавіатур.[3]

Існують теж домкрати, основою конструкції яких є ножичний механізм. Є пневматичні домкрати такого типу і ручні. В ручних для виконання роботи використовується сила, створювана вкручуванням гвинта. Вгвинчування дозволяє звузити поперечні точки ножичного механізму, тим самим розтягуючи його в довжину (тобто вгору).[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.)Scissor Lift Jack Review & Equations. Engineers Edge, LLC. Процитовано 2 січня, 2012.
  2. (укр.)Підйомники чи вишки? [Архівовано 11 листопада 2013 у Wayback Machine.]
  3. (укр.)Клавіатура Defender Dominanta [Архівовано 2013-11-11 у Wayback Machine.]
  4. (англ.)How do scissor jacks lift cars?