Нікколо Пізані

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нікколо Пізані
італ. Niccolò Pisani
Народився 1324
Венеція, Венеційська республіка
Помер 1380
Венеція, Венеційська республіка
Країна  Венеційська республіка
Військове звання адмірал

Нікколо Пізані (італ. Niccolò Pisani; 1324—1380) — венеційський адмірал, відомий своїми перемогами під час Війни за протоки (1350—1355) між морськими республіками Венецією та Генуєю[1]. Батько іншого відомого венеційського адмірала Веттора Пізані.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1350 році, коли багатовікова ворожнеча між Венецією та Генуєю знову переросла у відкриту війну, венеційський дож Андреа Дандоло доручив досвідченому Пізані командування головним флотом Венеції. У 1352 році Пізані був відправлений до Галати поблизу Константинополя для боротьби з генуезським флотом, яким командував його колега та суперник Паганіно Доріа. Там Пізані в союзі з флотом Арагону вступив в жорстоку битву проти генуезців біля Босфору. Однак результат цієї битви виявився невирішальним, оскільки венеційські втрати в морській битві були настільки великими, що вони не змогли продовжити штурм Галати. Пізані пізніше завдав ще одного нищівного удару генуезцям, знищивши їх флот біля Сардинії в Битві при Альгеро[2].

Видатна кар'єра Пізані завершилася, коли Паганіно Доріа здобув нищівну перемогу над ним в Битві при Сапієнці в 1354 році. Хоча самому Пізані вдалось вижити, ця поразка в подальшому переслідувала його все життя. Лише п'ять із приблизно 40 галер під його командуванням врятувались в битві, а саму Венецію врятував лише мир, нав'язаний двом республікам герцогом Міланським. Хоча звичайним покаранням для венеційського адмірала, відповідального за катастрофу такого масштабу була б смертна кара, попередні перемоги та популярність Пізані серед простих людей міста принесли йому деяке пом'якшення вироку. Однак Пізані заборонили обіймати в майбутні будь-які посади та засудили до шести місяців в'язниці за його роль у катастрофі[2].

Син Нікколо, Веттор Пізані, був з ним в Битві при Сапієнці, також потрапив під суд але був виправданий і в подальшому більше ніж через два десятиліття командував венеційським флотом у Війні Кіоджи, останній війні венеційців з генуезцями. Після кількох невдач під час кампанії, Веттор Пізані відіграє ключову роль у остаточній венеційській перемозі в битві під Кіоджею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Niccolo Pisani (Venetian admiral) — Encyclopædia Britannica
  2. а б Crowley, Roger (2011), City of Fortune: How Venice Rules the Seas, Random House, ISBN 978-1-4000-6820-3