Ніл Березовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ніл (Березовський)
архімандрит Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря
1726 — 1733
Церква: Київська митрополія
 
Ім'я при народженні: Ніл Березовський
Народження: невідомо
Смерть: 1733(1733)
Новгород-Сіверський

Ні́л (Березо́вський) (? — 1733) — український церковний діяч, архімандрит Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря (1726—1733 рр.)

Початок служби[ред. | ред. код]

На початку 18 століття отримав сан ігумена і призначений настоятелем Миколаївського Макошинського монастиря (у Сосницькому повіті).

В 1726 році був обраний архімандритом Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря.

Учасник церемонії обрання гетьмана[ред. | ред. код]

Брав участь в обранні гетьмана Данила Апостола на урочистій церемонії у Глухові 1 (12) жовтня 1727 року та підписався під присягою гетьмана.[1]

Боротьба за земельні права[ред. | ред. код]

Фрагмент гравюри з книги «Анфологіон»

У 1728 році Ніл Березовський з метою захисту законних прав Новгород-Сіверського Спасо-Преображенського монастиря на землю зібрав в одній книзі історичні документи на монастирські володіння. Це дало йому можливість узаконити їх та довести земельні права обителі.

Втім, це тривало недовго. Через два роки — у 1730 році ямпольський сотник Михайло Оболонський, щоб відібрати землю, дійснив насилля над священнослужителями монастиря. Все це відбуалось на фоні штучно організованого бунту монастирських селян і їх переведення у статус козаків.

Лише Унніверсал гетьмана Данила Апостола все врегулював. Однак, сотник і далі продовжував чинити свавілля.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Апанович О. Ще одне джерело з історії України XVIII сторіччя [Електронний ресурс] / Олена Апанович // Україна. Наука і культура: щорічник. — К., 1989. — Вип. 23. — С. 213—231.– Режим доступу : http://izbornyk.org.ua/chernlet/chern05.htm.  — Назва з екрана.
  2. Зайченко В. Рід Березовських на Чернігівщині / В. Зайченко // Сіверянський літопис. — 2015. — № 5. — С. 125—131.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Кривошея В. В., Кривошея І. І., Кривошея О. В. Неурядова старшина Гетьманщини / В. В. Кривошея, І. І. Кривошея, О. В. Кривошея.– К.: «Стилос», 2009. — 604 с.
  2. Модзалевський Вадим Львович. Малоросійській родословникъ. — Т. Второй: Е. — К. — К.:Типографія Т-ва Г. Л. Фронцкевича і Ко, 1910. — 720 с.