Нінан Куйочі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нінан Куйочі
Народився 1490(1490)
м.Куско
Помер 1527(1527)
м. Кіту
·натуральна віспа
Країна Сім'я інків
Діяльність військовик
Знання мов іспанська
Титул аукі
Термін 1527 рік
Попередник Уаскар
Наступник Уаскар
Рід династія Верхнього Куско
Батько Уайна Капак
Мати Койя Кусірімая

Нінан Куйочі (1490 —1527) — державний та військовий діяч імперії інків Тауантінсую.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Верхнього Куско. Син імператора Уайни Капаки та його дружини-сестри Кусірімаї. Здобув класичну інкську освіту в імператорській школі ячауасі. Замолоду виявив хист до військової справи.

Разом з батьком Нінан брав участь у військових походах на землі сучасної Болівії, що були приєднані до держави інків, де підкорено плем'я чарків. Саме тут здобув повагу інших інкських військовиків. Згодом відзначився у походах на півдні імперії (сучасне центральне Чилі), якими ці землі були остаточно приєднані до держави інків. Потім був учасником походів проти повсталих на о. Пуна, задля придушення ворохобників у провінції Чінчасую.

У подальшому скрізь супроводжував Уайна Капака в походах та відпочинках. Разом з батьком та братом Атауальпою звитяжив під час придушення повстання у колишній державі Кіту (сучасний Еквадор) та племені патів (сучасна південна Колумбія).

Наприкінці 1510-х років Нінан Куйочі звитяжив під час війни з войовничим племен карангі, яке зрештою було знищено. У подальші роки разом з військовими загонами діяв в долині річки Чінчіпе. Напередодні смерті Уайна Капак змінив своє рішення щодо спадкоємця трону (аукі), зробивши замість Уаскара — Нінана. Останній став готуватися до подорожі до Куско задля коронації. Проте незабаром помер від натуральної віспи, яку занесли до країни іспанці. Цей факт спричинив вакуум влади, що призвело до протистояння Уаскара з Атауальпою.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Draeger, L. Das Alte Peru. Leipzig, 1964. (нім.)