Обговорення:Вінницька область

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Географічні чинники, що впливають на розвиток народного господарства області Вінницька область розташована в центральній частині України, між розвиненими промисловими і культурними центрами Києвом і Львовом, а також між крупними містами Придніпров'я і причорномор'я. Географічне положення області сильно сприяє прискореному розвитку її господарського комплексу. Вінницька область займає дуже вигідне транспортне положення, її територію перетинають найважливіші залізничні магістралі зв'язуючі південно-східні промислові райони України із Західною Україною і країнами, що граничать з Україною на заході (Польща, Словаччина, Угорщина Румунія, Молдавія). Через територію області проходять траси газопроводів на її території бере початок лінія електропередачі Вінніца-альбертірша (Угорщина). Вінницька область лежить у межах лісостепової зони. На території області поширені ліси з дуба, граба, липи, ясена, клена, в'яза. Ґрунт в основному оподзоленний (близько 65%). На північному сході області переважають чорноземи, в центральній частині - сірі, темно-сірі, світло-сірі, на південно-сході і в Придністров'я - глибокі чорноземи і оподзоленниє ґрунти. Більш 70% території області зорано. Клімат області - помірно-континентальний середня температура січня: -6 0c, середня температура липня: +19 0c річна кількість опадів: 520-590 мм, з них 80% випадають в теплий період. По території області протікає 204 річки загальною протяжністю близько 10 км. Всі вони відносяться до басейнів Південного Буга і Дніпра.

Вінницька область багата нерудними корисними копалини. Господарське значення мають родовища каолінов і будівельного каменя. Найбільші з них - Глуховецкоє родовище каоліну, Турбовськоє родовище каоліну Велікогадомінецкоє родовище каоліну. На території області виявлено близько 50 родовищ гранітів, гнейсов, песчанников, найбільші з них, - Вітовськоє, Гневаньськоє, Стріжавськоє, Жежельовськоє. Є також родовище фосфорітов (Жванськоє), мела, гіпсу, глин, піску. Паливні ресурси області обмежені і представлені торфом і бурим вугіллям. Ці ресурси мають місцеве значення. На території області відкриті джерела мінеральних вод - в Хмільнику (радонові води), з.Житники, поблизу р. Козатін і в з.Липовцы. Таким чином, мінерально-сировинні ресурси Вінницької області створюють хорошу базу для швидкого розвитку її промисловості.

Територіальна організація промисловості області

Виробничий-територіальний комплекс області складається з наступних головних функціональних ланок - промислового і агропромислового комплексів, транспортної системи. У сукупній валовій продукції промисловості і сільського господарства частина промисловості складає більш 62%. Вінницька область стабільно знаходиться в першій п'ятірці інших областей України по валовому виробництву продукції. За об'ємом виробництва в галузевій структурі промисловості Вінницької області виділяються харчова промисловість, машинобудування, легка промисловість, виробництво будматеріалів. В даний час спостерігається значне зростання питомого ваги галузей, які визначають науково-технічний прогрес народного господарства. До таких галузей відносяться електротехнічна і радіотехнічна промисловість, сільськогосподарське машинобудування, а також приладобудування.

Більшість виробництв машинобудування мають середню або низьку металоємність і велику трудомісткість. Досить велику групу промислових підприємств Вінницької області складають підприємства сільськогосподарського машинобудування і галузей, які проводять устаткування для харчової промисловості. Найбільші заводи області: Вінницький завод тракторних агрегатів, що проводить вузли і запасні частини до тракторів і комбайнів Каліневській машинобудівний завод, який проводить устаткування для цукрових заводів, а також Могильов-подольській і Панський машинобудівні заводи. Значна кількість підприємств неметалоємного і трудомісткого машинобудування сконцентровано у Вінниці. Тут знаходяться інструментальний, електротехнічний, підшипниковий заводи, завод радіотехнічної апаратури і ін. підприємства. На базі мінеральної будівельної сировини області успішно розвивається промисловість будівельних матеріалів. У даній галузі основне місце займає каолінове виробництво (Глуховецкий і Турбовській комбінати), а також здобич граніту (Гневаньській, Жежельовській, Губниковській гранітні кар'єри). Найважливішими центрами будівельної індустрії є наступні міста: Вінниця, Гневань, Глуховци, Ладижін, Неміров, Погребіще.

Важливе місце у виробництві товарної промисловості у Вінницькій області займає група підприємств індустріально-аграрної спеціалізації. У складі цукровій промисловості налічується 40 заводів. Найбільші цукрові заводи області: Крижопільський, Кирнасовській, Гайсинській, Погребіщенській Бершадській. В області добре розвинене виробництво плодоовочевих консервів тваринного масла, м'яса і м'ясопродуктів, кондитерських виробів. У Вінниці функціонує кондитерська фабрика і масложировий комбінат. У сьогодення час у Вінницькій області функціонує 6 м'ясокомбінатів, найбільший з них - Вінницький. По виробництву валової продукції м'ясна промисловість областями поступається тільки цукровою. Найбільшими центрами плодоовочевої промисловості є Бар, Вінниця, Могильов-подольській. Добре розвинено пивоваріння. Крупні пивоварні заводи розташовані у Вінниці, Могильове- Подольськом, Бершаді, Тіврове, Чернятіне, Муровані, Куріловцах, Браїлове.

Найбільший розвиток з галузей легкої промисловості у Вінницькій області отримала швейна промисловість. Вона представлена Вінницькими виробничими об'єднаннями імені В.Володарського і “Поділля”, а також їх філіалами в Барі, Тульчине, пгт Вороновци, селах Залужье і Ободовіци швейними фабриками в Козатіне і пгт Браїлове. Підприємства бавовняної промисловості є в Хмільнику і Могильове-Подольськом. Підприємство трикотажній промисловості є у Вінниці. Широко відома продукція Вінницького виробничий-художнього об'єднання “Biннічанка” з філіалами в з.Клембовцы і з.Городновцы. У Вінниці працює кожгалантерейная фабрика. Розвинена хімічна промисловість (Вінницький хімічний завод імені Свердлова). Крупними центрами древообрабативающей промисловості є Вінниця Хмільник, Бар, Гайсин, Тульчин, Бершадь (меблеве виробництво), Калинівка (деревно-стружковий комбінат), з.Росоша (виробництво паперу).

Енергетичне господарство Вінницької області базується в основному на місцевих гідроенергоресурсах і представлена ГЕС і ТЕС. Найбільше підприємство електроенергетики області - Ладижінськая ГРЕС, яка забезпечує електроенергією не тільки Вінницьку, але і інші області.

Найкрупніший промисловий вузол області - Вінницький, в якому сконцентровано близько 50% промисловості області. У внутріобласному діленні праці він виділяється виробництвом продукції машинобудування хімічною, харчовою, легкою промишленностей, а також виробництвом будматеріалів. Перспективним є Гайсинсько-ладижінській промисловий вузол, який формується на базі Ладижінськой ГРЕС. У Могильов-подольськом промисловому вузлі розвивається машинобудування, галузі легкою і харчовою промисловості. Подальший розвиток даного промислового вузла області пов'язано з формуванням трудомістких і водоємних виробництв. Найбільшими промисловими центрами Вінницької області є також Бар, Козатін Тульчин, Бершадь, Неміров, Крижопіль, Ямполь.

Пріоритети розвитку промисловості області в даний час

В даний час як для України в цілому, так і для Вінницької області в частковості, велике значення має зовнішньоекономічна діяльність. Для Вінницькій області визначені наступні пріоритетні сфери для іноземних інвестицій: виробництво технологічного устаткування для цукрової масложировою, хлібопекарською, мукомельно-круп'яною, м'ясо-молочною промисловості, випуск дитячого харчування, біотехнологія в галузях переробній промисловості. Загальний об'єм прямих іноземних інвестицій у економіку області на початок 1996-го року склав 4190.95 тис. доларів США. Гроші в економіку області вклали 43 країни миру, більше всього: Іспанія, Німеччина, Польща, США, Угорщина. Минулого року Вінницька область мала партнерські зв'язки з 53 країнами світу на всіх континентах. Одним з пріоритетних напрямів є машинобудування області. Завдяки широкому асортименту продукції машинобудування області достатнє конкурентоздатний на ринках сусідніх держав. Ряд підприємств отримали усесвітнє визнання. Так, інструментальне об'єднання двічі нагороджувалося призами Міжнародної Діамантової зірки якості. Його продукція відправляється у всі країни Європи, а також на Кубу, Тайвань, до Бразилії Сінгапур, США, країни СНД, Азії, Африки. У найближчій перспективі споживачі вінницького машинобудування з країн СНД нездібні переорієнтовувати свої господарські зв'язки на треті країни. В той же час широке проникнення машин і устаткування на перспективні ринки індустріально розвинених країн вимагає підключення до глобальної мережі транснаціональних корпорацій на основі залучення іноземних інвестицій і корінної структурної перебудови галузі.

Великі надії покладаються на ту, що переробляє і харчову промисловості. Саме ці галузі можуть різко скоротити експорт сільськогосподарського сировини і забезпечити стабільне нарощування об'ємів реалізації готової продукції. Всього більшого значення набуває будівельна індустрія. Колективне підприємство “Вінніцастрой” проводить великий об'єм будівельно-монтажних робіт за межами України, зокрема в Польщі і Росії. Особливої уваги з погляду перспективи заслуговує використання мінеральних ресурсів. Маючи неоцінені запаси корисних копалини, область може зайняти провідні позиції по експорту їх в країни СНД або на Світовій ринок.

  • 1.Украинская Советская Энциклопедия, Киев, “Украинская советская

энциклопедия”, 1979.

  • 2.Географiчна Енциклопедія Украіни, Киів, “Украiнська радянська

енциклопедiя”, 1989.

  • 3.Статистичний щорiчник Украіни за 1994 рiк, Киів, “Технiка”, 1995.
  • 4.”Приорiтети Вінничини”, газета “Урядовий кур’ер”, 9 апреля 1996 г.

Додати--A l b e d o ® 22:29, 1 січня 2007 (UTC)[відповісти]