Обговорення:Механічна рівновага

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Holigor 16 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Механічна рівновага
Рік 2010 2011
Переглядів 3866 5972


равновесие, або баланс, деякого числа зв'язаних явищ в природних і гуманітарних науках.

Система вважається за ту, що знаходиться в положенні рівноваги, якщо всі дії на цю систему компенсуються іншими. Схоже поняття — стійкість. Рівновага може бути стійкою, нестійкою або байдужою.

Характерні приклади рівноваги:

  • Механічна рівновага, також відомо як статична рівновага, — стан тіла, що знаходиться у спокої, або рухомого рівномірно, в якому сума сил і моментов, що діють на нього, дорівнює нулю.
  • Хімічна рівновага — положення, в якому хімічна реакція протікає в тому ж ступені, як і зворотна реакція, і в результаті не відбувається зміни кількості кожного компонента.
  • Фізичний баланс людей і жівотних, який підтримується за рахунок розуміння його необхідності і в деяких випадках — за допомогою штучної підтримки цього балансу { немає джерела}.
  • Термодинамічна рівновага — стан системи, в якому його внутрішні процеси не приводять до змін макроськопічеських параметрів (таких, як і тиск).
  • Рівновага в економіке — ситуація, в якій всі чинники, що роблять вплив на економічну змінну, повністю врівноважують один одного таким чином, що змінна величина в результаті не змінюється (наприклад Рівноважна ціна).
  • Рівновага Неша у теорії ігор — оптимальна стратегія для всіх гравців в грі, направлена на те, що жоден гравець не зможе отримати прибуток, міняючи свою стратегію, поки всі інші не змінять свої стратегії.
  • «равновесие думки» у етіке — стан, при якому слідства одного із загальних принципів когось узгоджуються з його думками про окремі випадки.
  • Для організацій і приватних осіб дуже важливий баланс між доходамі і расходамі, особливо впродовж тривалих періодів.
  • Психологічно важливий баланс між желанієм і задоволенням, але парадоксально, що повна задоволеність може не бути ідеальною. Можна довести, що, можливо, добре, коли деякі речі ми залишаємо в своїх мріях.
  • Рівновага часто зустрічається і вітається в житті:

прівички — це різні форми незбалансованого поведенія.

У електроніці збалансований сигнал також називається діськретним сигналом

{ неоднозначність}

cs:equilibrium de:gleichgewicht en:equilibrium es:equilibrio fr:йquilibre he:щйєєй ощчм id:kesetimbangan io:equilibro it:equilibrio ja:•ЅЌt (ћB-†‚і»ш±ь) pl:rуwnowaga pt:equilнbrio sl:ravnovesje tr:denge

Занесемо в гумор, чи що? Мій фаворит диськретний. А так - додававайте. У мене про фізику гарний текст. В кінці стоїть про інше. Рівновага Неша - сюди не належить. Термін однозвучний, але не описує часових процесів. Holigor 12:53, 17 листопада 2007 (UTC)Відповісти