Обговорення:Українська православна церква Київського патріархату

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Соціологічне опитування[ред. код]

Прошу звернути увагу, що вказане соціологічне опитування «Фонд демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», що вказує про приналежність вірян до церков є сумнівним. Бо досить часто на сьогодні стикаємся з людьми, що політично підтримують УПЦ КП, але навіть не є хрещеними. В соціологічних опитуваннях - виборка респондентів досить тонка грань. І данні можуть бути дійсними, якщо виборка була обширною хоча б 50% вірян. Навожу приклади зі статті - http://pro.church.ua/2015/04/15/dani-sociologichnogo-opituvannya-fondu-deminitsiativ-shhodo-konfesijnoji-prinalezhnosti-ukrajinciv-je-sumnivnimi/. Варто було би зупинити увагу на окремо взятому регіоні, аби вказати на безпідставність тих даних, які надано в опитуванні. До прикладу візьмемо Волинь (Волинська і Рівненська області).

В наданій таблиці з відсотковим співвідношенням, згідно отриманих даних, на Волині приналежними до УПЦ КП вважають себе – 45.4%, а до УПЦ – 30.8%. А тепер перейдемо до «сухої мови» чисел, і розіб’ємо все по поличках.

І в Волинській і в Рівненській областях наявні єпархії УПЦ КП і УПЦ. Згідно інформації, яку можна перевірити на офіційних інформаційних джерелах цих установ, складається наступна картина:

Єпархії УПЦ КП на Волині (Волинська і Рівненська області, загальна кількість парафій – 612):

– Волинська (кількість парафій – 328); – Рівненська (кількість парафій – 284);

Єпархії УПЦ на Волині (Волинська і Рівненська області, загальна кількість парафій – 1144):

– Волинська (кількість парафій – 370); – Володимир-Волинська(кількість парафій – 235); – Рівненська(кількість парафій – 269); – Сарненська (кількість парафій – 270).

Доволі красномовні дані, які навіть не потребують виведення відсоткових порівнянь. Навіть якщо приблизно закріпити за кожною з парафій по 100 парафіян, виходить, що в УПЦ КП на Волині 61200 вірян, натомість в УПЦ – 114400 вірних.

З усього вище вказаного стає зрозумілим, що ті 45.4% приналежних до УПЦ КП на Волині, які нарахували в організації «Фонд демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», є некоректними і не відповідають дійсності. Здається, що коли провести подібний підрахунок в інших регіонах, то ситуація майже скрізь буде аналогічною.

Патриархи четырех старейших церквей мира и предстоятель Автокефальной церкви Кипра призвали Русскую православную церковь придерживаться своей канонической территории.

Об этом сообщает религиозно-информационная служба Украины со ссылкой на Христианский портал Кириос.

Как отмечается в сообщении, ”из-за событий, которые недавно имели место в Православной церкви”, Собор подчеркнул необходимость для всех православных церквей уважать и строго придерживаться географических границ своих юрисдикций ”в том виде, как они определены священными канонами и Томосами об основании этих церквей”.

Христианский портал Кириос отмечает, что "этими словами пентархия намекнула на непризнание канонического статуса Украинской православной церкви Московского патриархата как "неотъемлемой части" Московского патриархата, поскольку в Томосе об автокефалии Православной церкви в Польше, выданном в 1924 году, Константинопольский патриархат констатировал, что никогда законным образом не отказывался от своей юрисдикции над Киевской митрополией. Относительно же всей Московской патриархии и ее канонических границ Константинопольский Собор придерживается Томоса 1589 года, согласно которому территория нынешней Украины не входит в состав Московского патриархата.

При этом Кириос вспоминает комментарий УПЦ Киевского патриархата, который говорит, что пентархия – это способ Константинопольского патриархата дать понять РПЦ, ”кто в доме хозяин”.

Пентархия - (от греч. "пять" и "власть" - пятивластие) - система верховенства в христианской церкви пяти патриархов (Рима, Константинополя, Александрии, Антиохии, Иерусалима), при первенстве Рима, которая состоялось после IV Вселенского Халкидонского собора (451), когда был установлен Иерусалимский патриархат.

Томос (от греч. - "кусок", "резать", "делить") - указ предстоятеля поместной православной церкви по некоторому важному вопросу церковного уклада. В частности, путем издания Томоса некоторой части "материнской" (кириархальной) церкви предоставляется автономия в управлении или автокефалия.

Канонічність та ін.[ред. код]

Чому канонічно невизнану церкву називають "церквою з неврегульованим канонічним статусом"? Що за гра слів, це ж вносить плутанину. До речі, у російській вікіпедії те саме джерело, що й у вас, але чомусь в українській вікі за джерелом Шабарова, тим же самим, канонічний статус "неврегульований", а у російській "невизнаний". Хто бреше? "Неврегульований", в принципі, означає, що рішення щодо канонічності не прийнято. Поясніть мені цю ситуацію, будь ласка, поки київстарівський VPN у моій Москві ще не заблокували... 15:34, 1 листопада 2017 (UTC)

Хоча це окрема церква, вона знаходиться у церковному спілкуванні з Російською православною церквою (тобто не автокефальна у повному сенсi), тому не вважається частиною суспільства за національну.

Щось тут не так. Хіба національна церква має уникати церковного спілкування з іншими? Потім з зміщенням Філарета з посади 1992р. була якась темна історія, треба то перечитати і подати різні точки зору, бо зі статті випливає, наче Філарет білий-пухнастий і постраждав безвинно ) --85.202.11.235 15:40, 29 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]

Справді, якщо вже ви так жорстко вимагали об"єктивності у статті про УПЦ (МП), то чому тут все так однобоко? Адже є офіційні заяви дочки Філарета, свідчення багатьох єпископів щодо його негідного монаха особистого життя. Фактом є й його обіцянка перед хрестом і Євангелієм скласти з себе повноваження, яку він порушив. Пояснення створення КП, як способу Філарета задовольнити власну честолюбність і стати "Патріархом" після того, як він програв на виборах Патріарха Московського. Свідчення про його вкрай антиукраїнську політику, коли він був Митрополитом УПЦ.

Де посилання на фразу арх. Всеволода? Якщо це офіційна позиція КонП, то це має бути посилання на один з офіційних сайтів КонП. Але, настільки я знаю, це його особиста думка. Таку думку мають деякі ієрархи і богослови, не тільки в КП, а й у УПЦ (МП). Але офіційно Константинополь визнає юрисдикцію УПЦ (з його точки зору РПЦ) над усією територією України. Про це свідчить хоча б відсутність парафій КонП на цій території. Він не визнає лише автономного статусу УПЦ, вважаючи УПЦ частиною РПЦ.--Demetrios 12:53, 31 січня 2007 (UTC)[відповісти]

Дуже цікаво. Стаття детально розповідає про претензії до канонічності переходу до МП кілька сот років тому і ні слова про канонічність самої УПЦ-КП зараз. Чому б це? Мабуть це не важливо? Хто може пояснити? --Irpen 06:47, 1 березня 2007 (UTC)[відповісти]
Відповіді немає. Коррекцій теж. Можна {{НТЗ під сумнівом}} вішати? Чи лаятиметесь? --Irpen 05:07, 4 березня 2007 (UTC)[відповісти]
Оскільки відповіді все ще немає ніякої зовсім, спробую поки що НТЗ. Якщо є інтерес, можу пошукати час на розвиток статті, але якщо це будуть нескічені війни, то можу й не чипати цей твір. Будь ласка, виправте хоч найбільш явні порушення перед тим як прибрати шаблон. --Irpen 03:41, 15 березня 2007 (UTC)[відповісти]
Пропоную всiм зробити належнi правки. Вважаю, вiдкатувати не буде потрiбно, якщо не будуть порушенi засади вiкiпедiї.--RoteArmee 08:58, 19 квітня 2007 (UTC)[відповісти]

Не розумію, звідки така боязнь війн відкатів. Українська вікіпедія - не англійська і не російська, нам не властиві такі вияви бєспрєдєлу ксенофобії, які нажаль іноді трапляються у наших колег, тому не треба проявляти таку нездорову жагу до конфліктів.

Залишаю {{НТЗ під сумнівом}}, оскільки наведене послання Конст. патрiархатy не підкріплено джерелом і не відображає судячи з усього офіційну позицію КонП. Цілком очевидно бракує інформації і про взаємовідносини між різними патріархатами і ряду важливих нюансів створення КП у 1990-х. Українофобську діяльність філарету, думаю, слід висвітлювати в статті про Філарета, хоча, можливо стисло вона може бути подана і тут. Загалом, на мою думку, стаття не стільки ненейтральна, скільки просто недописана. Тому додаю також стаб. --A1 09:35, 19 квітня 2007 (UTC)[відповісти]

Хто дозволив[ред. код]

Я не розумію, хто дозволив прибрати із засновників УПЦ-КП Андрія Первозваного та Михаїла Київського ??? Мабудь точно сектанти-Сабоданівці.

Чорний чоловіче - спочатку приберіть св.Андрія в себе в маааськавськой-вики - потім пхайтеся з такими ж правками до нас (вашей Маськві в помині ще не було коли в Київ хрестили)!!! --Когутяк Зенко 20:02, 19 жовтня 2010 (UTC)[відповісти]

Щодо псування статті про УПЦ-КП[ред. код]

У зв'язку із тим, що стаття про УПЦ-КП весь час піддається псуванню противниками прошу мене зробити її головним модератором. Я не дозволю її псування.— Це написав, але не підписав, користувач Киянин (обговореннявнесок).

Вікіпедія існує на основі консенсусу редакторів, а не диктату одного над іншим. Що саме псує статтю, які конкретно у вас зауваження? Ця сторінка існує якраз для обговорення проблем статті і її покращення. Почніть з обговорення конкретних недоліків статті. До того ж, будь ласка підписуйтеся під своїми повідомленнями. Як це робити пояснено у привітанні на вашій сторінці обговорення. Щиро, --Гриць 22:26, 30 січня 2011 (UTC)[відповісти]

Чому весь час прибирають із засновників УПЦ-КП Володимира Великого і Андрія Первозванного? --Киянин

В якому джерелі зазначено, що засновниками УПЦ-КП були Володимир Великий і Андрій Первозванний? --Perohanych 07:45, 31 січня 2011 (UTC)[відповісти]
    1. Там дещо неточно сказано про наслідування Київської метрополії Москвою. Після падіння Русі московська церква більше століття була не канонічною, тобто невизнаною ніким. Як же вона могла унаслідувати канонічну, руську церкву, якщо її саму канонічність Константинополь визнав лише близько 1600 року? :)) Виходить що разом неканічною Москвою цілі сторіччя був неканонічним і Київ. Київ - який є Ієрасулимом для православя))))) Дурня повна взагалі то...

Нехай завтра джерела знайду, впишу. Безліч книг. --Petriot333 22:45, 30 січня 2011 (UTC)[відповісти]

Вікіпедія має відображати нині інсуючу реальну ситуацію. А вона така: РПЦ є канончіною і визнаною у всьому світі, УПЦ (КП) є невизнаною ніким.А історичний розріз і думки щощо справедливості чи несправедливості наслідування патріархії, митрополії є ненциклопедичними. Astel (обговорення) 09:07, 4 травня 2012 (UTC)[відповісти]


До користувача Киянин: маю до Вас два зауваження.
1) На сторінках обговорення після своїх реплік, пропозицій ставте підпис, для цього натискайте кнопку, яка є п'ятою зліва над вікном редагування. Спочатку там з'явиться отаке: --~~~~, але коли ви натиснете кнопку «Зберегти сторінку», то з'явиться ваш підпис з часовою міткою.
2) При правці статей подавайте посилання на джерела. Як це робити описано на сторінці Довідка:Виноски.
--Perohanych 05:39, 31 січня 2011 (UTC)[відповісти]

Нейтральність сумнівна![ред. код]

Вікіпедія повинна подавати факти...Лише факти, які мали місце і жодних суб'єктивних думок і неперевіреної інформації. В статті ж наводяться переважно лише позитивні факти і статистичну інформацію про діяльність УПЦ (КП), посилання на внутрішні джерела цієї структури. Відсутнє всебічне подання інформації. Astel (обговорення) 08:59, 4 травня 2012 (UTC)[відповісти]

У списку наведених джерел посилання на внутрішні джерела займають не найбільшу частку, наведено досить багато незалежних джерел, тому ваші претензії не обґрунтовані. --yakudza 09:54, 4 травня 2012 (UTC)[відповісти]

Приток[ред. код]

Есть массовый приток связи с конфликтов с РФ из Українська православна церква (Московський патріархат)?--Kaiyr (обговорення) 08:18, 13 березня 2015 (UTC)[відповісти]

Насколько мне известно, есть отдельные случаи перехода в Киевский патриархат. Но о масовости говорить рано. Большая часть людей не придерживается патриархальности, а просто ходит в церковь чтобы посетить службу либо поставить свечку. Из разговоров со своими друзьями, то могу сказать, что люди теперь больше внимания приделяют тому какой храм посетить. Ну и могу сказать, что в последнее время в интернете и в СМИ идет отдельная пропаганда против Московского патриархата, типа покупаешь свечки в УПЦ МП, значит финансируешь войну, поскольку большая часть денег отчисляется в Москву. --visem (обговорення) 21:09, 13 березня 2015 (UTC)[відповісти]
Какие пути перехода здании церкви есть из МП к КП? Священник решает? прихожане голосуют или надо выкупить церковь?--Kaiyr (обговорення) 07:04, 14 березня 2015 (UTC)[відповісти]
Більше 50% еклезії мають проголосувати за переіхд до іншого патріархату. Де-юре цього буде достатньо, але де-факто ще буде потрібно відбитись від найнятих молодиків, що приїдуть кийками повертати вас в стійло лоно рпц.

ЛЕКСИКА!!![ред. код]

Хтось може замінити "відношенння" на ставлення??

Помилка у розділі Відношення церкви до протистояння в Україні 18-21 лютого 2014 року[ред. код]

Перша частина першого речення розділу "20 лютого 2014 року Синод Української православної церкви Київського патріархату прийняв рішення поминання влади під час богослужінь: " протирічить цитаті «Враховуючи, що державною владою не були почуті неодноразові заклики Церкви до неї не застосовувати зброю проти народу, який обрав владу для служіння собі та Україні, а не для вчинення насильства і вбивств, — припинити з 20 лютого 2014 року поминання влади під час богослужінь». Пропущено слова «про припинення» Має бути: "20 лютого 2014 року Синод Української православної церкви Київського патріархату прийняв рішення про припинення поминання влади під час богослужінь: "

І підтримую попереднє зауваження - треба замінити "відношенння" на "ставлення".

--MaxKentavr (обговорення) 19:30, 27 липня 2016 (UTC)[відповісти]

Актуальные данные[ред. код]

По состоянию на начало 2015 года к Украинской православной церкви Киевского патриархата относят себя 44 % украинцев, 21 % населения назвали себя верующими Украинской православной церкви (Московского патриархата), 11 % — Украинской грекокатолической церкви[1][2]

Коллеги, прошу перевести этот текст на украинский и предлагаю разместить его в конце преамбулы. --Shamash (обговорення) 22:55, 27 серпня 2016 (UTC)[відповісти]

Примітки[ред. код]

Патріарх УПЦ КП Володимир (Романюк)[ред. код]

"Після проголошення Україною Незалежності між ієрархією УАПЦ та митрополитом Київським Філаретом (що очолював тоді УПЦ-МП) починаються переговори про можливе об’єднання двох Церков в єдину помісну Церкву на засаді канонічної автокефалії. За це Синодом РПЦ митрополита було позбавлено сану. І коли відбувся Всеукраїнський Православний Собор, на ньому об’єдналися УАПЦ та частина УПЦ, що підтримала Філарета. Одним з основних ініціаторів цього об’єднання був архієпископ Володимир (Романюк).

Побоїще на похороні Патріарха[ред. код]

Фактично, попередня УАПЦ перестала юридично існувати. Об’єднана Церква мала назву Патріархат, що було найвищою формою Автокефалії. Главою Церкви й надалі залишався Патріарх Мстислав, який перебував за кордоном і фактично не міг управляти Київським Патріархатом. Його заступником в Україні став митрополит Філарет.

Особа Філарета викликала серед частини духовенства та мирян колишньої УАПЦ невдоволення, через його минулу діяльність в РПЦ. Після смерті 95-річного Мстислава у червні 1993 року в Києві відбувся Архієрейський Собор УПЦ-КП, на якому архієпископа Володимира було піднесено до сану митрополита з титулом Чернігівського і Сумського та обрано Місцеблюстителем Київського Патріаршого престолу. А вже у жовтні – таємним голосуванням було обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України УПЦ-КП. Його кандидатуру підтримало більше 60 відсотків представників єпархій УПЦ-КП."

http://mefodiy.org.ua/cikavi-fakti-iz-zhittya-ta-smerti-patriarxa-volodimira-vasilya-romanyuka/

канонічно не визнана[ред. код]

Чому мою правку про уточнення статусу нашої церкви відкидають?--Дмитро Савченко (обговорення) 23:01, 29 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]

бо вона канонічно визнана вже. Константинополь визнав недійсну анафему накладену на Філарета і як таку що накладена з політичних мотивів.Петрущак Обг@ 10:02, 30 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]
поки не зберуть об'єднаний собор для створення нової помісної церкви України - УПЦ КП - не канонічна. Поки що всіх священників УАПЦ і КП визнали справжніми священнослужителями, але поки не буде автокефалії - поки не буде канонічності. --Дмитро Савченко (обговорення) 15:47, 30 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]
ще напишіть, що поки не буде рішення суду за позовом від МП. Суть в тому, що після схизми РПЦ повністю помінялися місцями, де-факто, в аспекті канонічності.--PsichoPuzo (обговорення) 18:37, 30 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]
Яка різниця буде чи ні собор. Константинополь визнав УПЦ КП, цього достатньо.--『  』 Обг. 19:11, 30 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]
Пічо Пузо- Якщо константинополь заявив що не визнавав анафеми то і він значить визнавав всі хіротонії і саму структуру УПЦ КП... якщо так то церква канонічна. МП стали схизматиками і пішли в розкол..Петрущак Обг@ 08:06, 31 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]
Взагалі-то я про це й написав.--PsichoPuzo (обговорення) 08:57, 31 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]

Емблема[ред. код]

Вітаю! Питання: чому емблема УПЦ КП має клобук московського патріарха? --N.Português (обговорення) 08:13, 31 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]

тому що на офіційному сайті (церква.інфо) вона стоїть так Петрущак Обг@ 13:15, 31 жовтня 2018 (UTC)[відповісти]

УПЦ КП до утворення ПЦУ[ред. код]

Пропоную цю статтю залишити для церкви, що існувала до 15 грудня 2018 року, коли саморозпустилася і влилася в ПЦУ.

Для церкви, створеної чи відновленої Філаретом 20 червня 2019 року, пропоную нову сторінку:

Українська православна церква Київського патріархату (відновлена)--— Це написав, але не підписав користувач 37.57.221.237 (обговореннявнесок).

  • Насправді не було ніякого саморозпуску. Було 3 православні церкви в Україні: УПЦ (МП) (канонічна), УПЦ КП (неканонічна), УАПЦ (неканонічна). У грудні 2018 році Константинополь створив 4 Церкву: ПЦУ. У лютому 2019 року він надав їй Канонічність. Віряни УПЦ КП та УАПЦ просто в основній своїй більшості перебігли зі своїх неканонічних церков у канонічну. В результаті УАПЦ заявила про самоліквідацію. А УПЦ КП просто зменшилася у своїй кількості вірян.--NOSFERATU (обговорення) 13:55, 17 жовтня 2019 (UTC)--NOSFERATU (обговорення) 13:55, 17 жовтня 2019 (UTC)[відповісти]

посилання на сайт[ред. код]

Змініть посилання на сайт http://new.cerkva.info/ .старе http://new.cerkva.info/ більше не працює.